2024. április 26., péntek

Versenyfutás a boldogabb gyermekkorért

Zentán szerda délután zajlott le a Vöröskereszt által szervezett Versenyfutás a boldogabb gyermekkorért elnevezésű futóverseny.

Az óvodás fiúk 100 méteres versenye (Gergely Árpád felvétele)

Az óvodás fiúk 100 méteres versenye (Gergely Árpád felvétele)

Az esemény, amely közel két évtizedes hagyományra tekint vissza, nagyon sok kisgyermekes családot a helyszínre vonzott, annál is inkább, mert egy jó futás, versenyzés után a közeli játszótér is csalogatta a gyerekeket. A megmérettetést a korábbi években tavasszal tartották meg, ezúttal viszont, igazodva a Szerbiai Vöröskereszt szervezetéhez, szeptemberre tették át. A rendezvényen több kategóriában lehetett indulni, így az egészen kicsi gyermekektől kezdve a felnőttekig mindenki megtalálhatta a neki való korosztályt és távot. Aki már járni tudott, az versenyezhetett is, hiszen háromévesnél fiatalabbak is indulhattak, így a legfiatalabb „versenyző” még második életévét sem töltötte be. Sokan versenybe szálltak az óvodásoknak, a kisiskolásoknak és a középiskolásoknak meghirdetett korosztályokban is, és természetesen felnőtt versenyzők is rajthoz álltak, öt, illetve tíz kilométeres távokon.

A szervezők a dobogósokat ajándékokkal jutalmazták, valamint minden versenyzőt vacsora várta a tűzoltólaktanyában.

A hároméves kor alattiak versenyében elsőként Rekovics Ervin ért célba, a 4–5 éves lányok között Brzak Nikol, a fiúknál Szabó Kornél, a 6–7 éves lányok körében Király Teodóra, a fiúknál Faragó Ádám lett a győztes.

Az 1–2. osztályos lányok versenyében Katarina Nikočev, a fiúknál Toldi Levente, a 3–4. osztályos lányoknál Maša Buišič, a fiúknál Vas Natanoel, az 5–6. osztályos lányoknál Szabó Ledenyi Aleksandra, a fiúknál Aleksandar Negovanović, a 7–8. osztályos lányok között Nikovity Enikő, a fiúknál Svetislav Zvekanović (Zombor) ért elsőként célba.

Az 1–2. osztályos középiskolás lányok körében Katona Sára lett az első, a fiúknál Piri Attila, a 3–4. osztályos lányok versenyében Bognár Csilla, a fiúknál Hagymás Szabolcs (Ada). A női félmaraton győztese Aleksoska Blanka, a férfifélmaraton győztese Nagy Gellért Béla. A női maraton győztese Bognár Csilla, a férfié Milenković Nebojša.

Rekreációs kategóriában Raffai Andrea és Lipták Zoltán lettek az elsők.

A legfiatalabb versenyző, Nagy Gellért Éva csak januárban lesz kétéves, a legidősebb résztvevő pedig az 1943-ban született Mucsi Ferenc. A különleges bánásmódot igénylő gyermekek is futottak, és a szervezők mindegyiküket megjutalmazták.