2024. április 26., péntek

Vizsgálatot indított segélyszervezetek ellen az Európai Unió csalás elleni hivatala

Vizsgálatot indított szíriai menekülteket segélyező humanitárius szervezetek ellen az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF), miután egy hasonló amerikai nyomozás vesztegetést és hűtlen kezelést tárt fel a Washington támogatta szíriai humanitárius projekteknél - közölték pénteken uniós tisztségviselők.

Az Európai Bizottság szerint az unió több mint 5 milliárd euró  segélyt mozgósított, hogy segíthessen az embereken Szíriában, és a Törökországban, Jordániában, Libanonban valamint a közel-keleti térség más államaiban menedéket kereső szíriaiakon. Az ENSZ adataiból kitűnik, hogy mintegy 13,5 millió ember, köztük 6 millió gyerek van rászorulva humanitárius segélyre Szíriában. A szóban forgó szíriaiak közül 5 millióan nehezen megközelíthető térségekben élnek, ami különösen megnehezíti a segély nyomon követését és az azzal való elszámoltathatóságot.

Az Európai Unió csalás elleni hivatala most vizsgálatot indított két civilszervezet, az International Medical Corps (IMC) és a GOAL ellen, amelyek Brüsszeltől kaptak korábban működési engedélyt.

Az OLAF megerősítette, hogy két vizsgálatot indított olyan projektekkel összefüggésben, amelyek szíriai menekültek egészségügyi helyzetén és körülményein hivatottak javítani. A folyamatban lévő vizsgálatra hivatkozva a hatóság nem osztott meg több információt.

Ugyanakkor hangsúlyozta: vizsgálat megindításának ténye nem jelent előzetes ítéletet arról, hogy valaki szabálytalanságot követett volna el.

A Reuters brit hírügynökség birtokába jutott egy másik dokumentum két működési engedélyt nevesített, amelyeket az IMC és a GOAL szerzett meg törökországi projektekhez. A GOAL nem reagált a Reuters megkeresésére, míg az IMC egyik szóvivője elmondta: egyedül az amerikai vizsgálatról van tudomásuk, amely miatt az Egyesült Államok fejlesztési ügynökségének (USAID) némely szíriai segélyprogramját időlegesen fel kellett függesztenie.

"Más donorok által támogatott szíriai humanitárius programjaink is tovább működnek lehetővé téve, hogy életmentő és létfontosságú segélyek jussanak el a szükséget szenvedőkhöz Szíriában" - mutatott rá a szóvivő. Hozzátette: a civilszervezet felülvizsgálja és javításokat eszközöl belső eljárásrendjén.

Az USAID júliusban jelentette, hogy a humanitárius készleteket árusító vállalatok összejátszottak az ügynökséggel együttműködő helyi partnerek dolgozóival, akik kenőpénzeket, vagy jutalékot fogadtak el tőlük.

Az USAID vizsgálata más szabálytalanságokat is feltárt humanitárius működési engedélyek odaítélésénél, s mindez a segélyezéseknél nyerészkedéssel kapcsolatos aggályokat vetett fel.

Az IMC, a GOAL mellett az International Rescue Committee (IRC) nevű globális segélyszervezet is érintett volt az USAID vizsgálatában.
Egy uniós tisztségviselő megerősítette, hogy az amerikai nyomozás ihlette az OLAF saját vizsgálatát is: "szorosan együttműködünk az OLAF-fal mivel ez saját jól felfogott érdekünkben áll." Az illetékes ugyanakkor hozzáfűzte: a könyvelés, számlák és egyéb dokumentumok vizsgálata eddig nem mutatott ki bizonyítékot arra, hogy uniós pénzeket csalásra használtak volna fel.