2024. május 10., péntek

Dodik rákapott a referendumokra

A Boszniai Szerb Köztársaság elnöke alkotmánybírósági eljárásokat helyezett kilátásba

Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke annyira elégedett a vasárnap megtartott népszavazással, és annyira nem rémült meg az ellene indult büntetőeljárás miatt, hogy tegnap bejelentette: a java részt szerbek lakta entitásban újabb referendumokat fognak kiírni. Ezek némelyikét elektronikus formában szándékozzák megtartani, a gyorsaság és a hatékonyság növelése érdekében. A jövőbeni népszavazásokon mindenki részt vehet, aki legalább fél éve bejelentett lakcímmel rendelkezik a Boszniai Szerb Köztársaság területén. Dodik nem részletezte, hogy pontosan milyen témákban kérné ki ismét az entitás lakosságának véleményét.

Vasárnap arról szavaztak a polgárok, hogy a jövőben hivatalosan is január 9-én kívánják-e ünnepelni az államiság napját. A referendumon a lakosság 55,67 százaléka járult az urnák elé és 99,81 százalékuk az igen választ karikázta be.

A boszniai szerbek vezetője a Bosznia-Hercegovina ügyészsége által összeállított idézésre is kitért. Dodik a vizsgálatért Bakir Izetbegovićot, Bosznia-Hercegovina háromtagú elnökségének bosnyák elnökét hibáztatja. Hiszi, hogy Izetbegović ezen lépése bumerángként fog visszaütni. Dodik azt mondja, eleget tesz az ügyészség idézésének, de nem utazik Szarajevóba. Értékelése szerint a modern technikának köszönhetően az ügyészség úgy is kihallgathatja, hogy máshol tartózkodik, valahol a Boszniai Szerb Köztársaság területén. Dodik korábban azt mondta: ha annyira akarják, tartóztassák le.

Hamarosan azt a szabályzatot is kidolgozzák, amely meghatározza, hogy kinek a hatáskörébe fog tartozni a Boszniai Szerb Köztársaság képviselete a különböző tárgyalások során – jelentette be Dodik, majd azt is megerősítette, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság illetékesei hamarosan fellebbeznek Bosznia-Hercegovina Alkotmánybíróságánál mindazon jogszabályok tekintetében, amelyeket a föderációban fogadtak el, de anélkül, hogy ezek kapcsán konszenzus alakult volna ki a három fél között. Bosznia-Hercegovina parlamentjébe alkotmányellenes módon kerültek a képviselők, pontosabban a szerbek nem képviseltethetik magukat abban a mértékben, mint kellene – állítja Dodik. Emellett Bosznia-Hercegovina március 1-jén ünnepelt államiságának napja miatt is fellebbeznek az Alkotmánybíróságnál, mert mint Dodik kifejtette, a Boszniai Szerb Köztársaság és a boszniai szerbek nem ismerik el ezt a napot az államiság napjaként.