2024. április 26., péntek

Boldogságot vegyenek!

Hamis házasság révén szereznek külföldi okiratokat a balkáni polgárok

Felszámolta a szlovák rendőrség azt a bejárt „bűncsatornát”, amely által szerbiai, montenegrói és macedón állampolgárok 3500 euró ellenértékében hamis házasságot kötöttek, hogy aztán hamis tartózkodási és munkavállalási engedélyt szerezzenek Németországban, Dániában és más nyugati államban.

A „procedúra” a következő: a szlovák nők már előre elkészített okiratokkal érkeztek Szerbiába a menyegzőre, amely után három és félezer euróval lettek gazdagabbak. Ezután az újdonsült pár külföldre utazott, ahol tartózkodási és munkavállalási engedélyeket kérvényezett. Ez meglehetősen könnyen megy Nyugaton, hiszen a szlovák feleség uniós állampolgár, a nyugat-balkáni férj pedig ennek köszönhetően probléma nélkül kapja meg az összes szükséges okiratot és engedélyt.

A szlovák rendőrség egyelőre öt tagját fogta el ennek a szervezetnek, két személyt továbbra is fogságban tart, hárman pedig szabadlábon védekezhetnek. A szlovák törvények értelmében ez embercsempészetnek minősül, amiért kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztés jár.

A nyomozás eddigi állása szerint legalább húsz ilyen hamis házasságot kötöttek meg, a szlovák rendőrség eddig 23 olyan személyt fogott el, aki élt a hamis házasság lehetőségével.

A fenti eljárás azonban nem csupán Szlovákiában dívik. Hasonló internetes hirdetésekre bukkanhat az ember máshol is, a különbség csak annyi, hogy éppen magyarországi vagy más EU-s tagországból származó egyén kínálja fel a fiktív házasságkötés lehetőségét (vagy éppen itteni állampolgár ajánlja fel a lehetőséget rá).

Dragoljub Martinović ügyvéd szerint ez a dolog jogilag más problémákat is felvet, nemcsak a törvénytelenséget, hiszen ezek a párok általában nem írnak alá semmilyen dokumentumot, ami a személyi tulajdonukra vonatkozik, így válás alkalmával egyik fél sem tudja pontosan, hogy őt mi illeti meg.

Más esetekben ezek az emberek el sem válnak, hanem elbúcsúznak egymástól, és egyedül kezdenek új életet élni külföldön. Teljesen nyomuk veszik, később pedig nem köthetnek új házasságot az anyakönyvvezető előtt, hiszen már van egy „aktuális” – magyarázta az ügyvéd.

Vladimir S. nemrég talált magának egy horvát „menyasszonyt”. Jelenleg csak az útlevélre vár.

Az interneten ismerkedtünk meg, gyorsan meg is állapodtunk. Néhány hónapig fiktív internetes kapcsolatban éltünk, aztán Horvátországban összeházasodtunk. Az ő lakásába jelentettek be, habár továbbra is Belgrádban élek. Remélem, hogy a papírjaim mihamarabb megérkeznek – nyilatkozta a Huszonnégy óra (24 sata) napilapnak.

Marija K. Németországban él, és az utóbbi pár évben egyre többen fordulnak hozzá „segítségért”.

Néhány ismerősöm már megkért arra, hogy segítsek nekik abban, hogy Németországba kerüljenek, hiszen az egyetem elvégzése után hiába várnak évekig munkára Újvidéken. Vannak más ismerőseim is, akik a kilencvenes évek elején költöztek külföldre, náluk is ez a helyzet. A pénzre senki sem finnyás, ezért vállalkoznak egyesek ezekre a dolgokra, persze bizonyos összeg ellenében. Erre mindig is volt példa, az utóbbi öt évben azonban egyre többen csinálják – magyarázta Marija.

A „tarifák” változóak; Magyarországon egy házasság 3000, Ausztriában 5000, Kanadában, Németországban és Angliában pedig 6000 euróba kerül. Németországban eddig 1000 euróval olcsóbb volt, viszont nagy volt a „kereslet”, ezért emelték az árat.