2024. április 26., péntek

Rendőri erőszak dúl a magyar határon?

Lesújtó képet rajzol a magyarországi menekültügyi helyzetről az Amnesty International jelentése

A magyarországi menekültügyi helyzetről tett közzé jelentést tegnap Londonban az Amnesty International (AI). Ebben azt írják, a magyar hatóságok több ezer menekülttel – köztük kísérő nélküli gyermekekkel – szemben alkalmaznak durva erőszakot, törvénysértő visszatoloncolást és ugyancsak törvénysértő fogva tartást. A jogvédő szervezet szerint az egész magyar menekültügyi rendszer leplezetlenül úgy lett kialakítva, hogy elrettentse a menedékkérőket.

Rendőrök járőröznek a határon, Röszke közelében (Fotó: MTI)

Rendőrök járőröznek a határon, Röszke közelében (Fotó: MTI)

Egy héttel ezelőtt egy másik jogvédő civil szervezet, a Human Rights Watch (HRW) közölt a jelentésében ezzel megegyező állításokat, a menedékkérők Szerbiába való „visszakísérését” – azaz a mélységi határőrizeti rendszer bevezetését – róják fel a magyar hatóságoknak, és ők is beszámoltak egyenruhások által elkövetett több állítólagos bántalmazási esetről.

A vádakra egy más témában tartott sajtótájékoztatón Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára reagált, minden alapot nélkülözőnek nevezve az AI migrációval kapcsolatos, a magyarországi bánásmódról szóló állításait. Emlékeztetett: korábban a Human Rights Wach kifogásolta a menekültekkel szembeni bánásmódot, akkor vizsgálat is indult az ügyekben, de az ügyészség azt állapította meg, hogy a bejelentések valótlanok voltak.

A nemzetközi emberi jogi szervezet 30 oldalas jelentése szerint az AI szakértői augusztus elején Magyarországon, Szerbiában és Ausztriában vizsgálódtak, 143 embert hallgattak meg, köztük 129 menekültet és migránst – gyermekeket, nőket és férfiakat egyaránt –, valamint menedékjogi illetékeseket, rendőröket és nem kormányzati szervezetek aktivistáit.

Az ennek alapján összeállított jelentés szerint több ezer menekülttel – köztük kísérő nélküli gyermekekkel – szemben alkalmaznak durva erőszakot, törvénysértő visszatoloncolást és ugyancsak törvénysértő fogva tartást a magyar hatóságok, és az egész rendszer leplezetlenül úgy lett kialakítva, hogy elrettentse a menekülőket.

Az Amnesty International közölte: vizsgálata során megállapította, hogy menedékkérők százai kényszerülnek több havi veszteglésre lealacsonyító körülmények közepette. Akiknek sikerül bejutniuk Magyarországra, azok közül is sokat „visszalökdösnek” Szerbiába, vagy őrzött befogadóközpontokban tartják fogva őket törvénysértő módon.

A jelentés szerint egy kísérő nélküli 17 éves fiú, akit a határtól 10 kilométerre fogtak el a rendőrök, azt mondta az AI vizsgálóinak, hogy csoportjának egyik tagját úgy megrúgták, hogy eltört a lábfeje. A tranzitövezetekben a családjuk nélkül érkező férfiakat gyakran akár négy hétig is törvénysértő módon fogva tartják, és legtöbbjük menedékkérelmét azzal vetik vissza, hogy Szerbia, amelyen átutaztak, biztonságos harmadik országnak számít. Azokat a menedékkérőket, akik sikeresen átjutnak a tranzitövezeteken, nyitott vagy zárt szálláskörzetekbe viszik, amelyek a legalapvetőbb felszereltséget is nélkülözik, alig nyújtanak egészségügyi ellátást vagy a gyerekek számára oktatási, aktivitási lehetőségeket.

Minden alapot nélkülözőnek nevezte az Amnesty International (AI) civil szervezet migrációval kapcsolatos, a magyarországi bánásmódról szóló állításait Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára egy keddi sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az államtitkár kijelentette: ezek a megállapítások valótlanok és minden alapot nélkülöznek. Hozzátette, korábban is elmondták már, hogy a magyar határvadászok törvényesen, határozottan, a magyar állam és a magyar állampolgárok védelmében járnak el. A magyar rendőrök, határvadászok törvényesen járnak el, semmiféle jogsértést nem követnek el – szögezte le.

Az Amnesty International egyébként aktív szerepet vállalt az október 2-ai kvótareferendum kampányában. Az AI még szeptember elején indította el úgynevezett infókampányát azzal a deklarált céllal, hogy „a választásra jogosult magyar állampolgárok megismerhessék a népszavazással és a menekültekkel, menedékkérőkkel kapcsolatos legfontosabb információkat és tudnivalókat”.