2024. április 26., péntek

A nagycsaládosok is a nemre biztatnak

A Vancsesz az egyszeri szülői támogatás növelése helyett az anyasági pótlék bevezetését szorgalmazza

A Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége (Vancsesz) rossznak tartja a pénzügyminisztérium azon lépését, hogy január 1-jétől eltörli az egyes babaholmikra a forgalmi adó visszaigénylésének lehetőségét, és helyette megemeli az egyszeri szülői támogatás összegét.

– A Vancseszben ezt a megoldást nem tartjuk jónak, mert a választások előtt azt ígérték, hogy bevezetik az anyasági pótlékot – magyarázta Krizsán Vilmos, a szövetség elnöke. – Ez azt jelentette volna, hogy minden harmadik gyermek után anyasági pótlékot kapnának az anyukák, egészen addig, amíg a legkisebb gyerek betölti a 18. életévét. Ez szerintünk olyan intézkedés lenne, ami népesedési szempontból arra ösztönözné a szülőket, hogy vállalják a harmadik gyereket. Sajnos azt látjuk, hogy nagyon „matematikázik” a minisztérium. Biztosan kiszámolták, hogy ez a legolcsóbb megoldás, ha az egyszeri szülői támogatás összegét növelik. A körülmények ismeretében és az eddig kiszivárgott adatok alapján ez nem lenne jelentős támogatás. A szülői támogatást 24 hónapon keresztül fizetik ki, ami így havonta néhány ezer dinárral lenne több, ez semmiképpen sem pótolja azt, amit az anyasági pótlék jelentett volna – közölte a Vancsesz elnöke, aki szerint ha az állam komolyabban szeretne foglalkozni a demográfiai kérdésekkel, akkor jelentősebb támogatást kell biztosítani a gyermeket vállaló családoknak. Megjegyezte, hogy az intézkedés miatt levélben fordulnak a minisztériumhoz, amelynél egyben kezdeményezik, készítsenek elemzést, hogy az állam – a nehéz gazdasági helyzet ellenére is – hogyan tudná a gyerekes családokat támogatni közvetlenül vagy közvetett módon. Krizsán Vilmos szerint emellett fontos lenne megvizsgálni azt is, hogyan lehet megállítani az elvándorlást.

Az október 2-ai kvótareferendumról Krizsán Vilmos elmondta, hogy ez ügyben a nagycsaládosoknak is meg kell szólalniuk, mert a migráció közvetlenül érinti a családjaikat. Különösen Vajdaság északi részén, ahol azt tapasztalták, hogy félnek a családok, féltik gyermekeiket és asszonyaikat az utcára engedni. Kiemelte: nagyon jól tudják, hogy milyen elemei vannak az emberkereskedelemnek. A mostani helyzet pedig minden elemében arra utal, hogy ez emberkereskedelem, amit valakik finanszíroznak, és a migránsok Európa megszállása céljából vonulnak végig a térségen.

– A magyar kormány politikáját helyesnek tartjuk, mivel látjuk és a médián keresztül tapasztaljuk, hogy teljesen más kultúrájú emberekről van szó, akik vagy nem tudnak beilleszkedni az itteni környezetbe, vagy ők akarják azt átformálni saját maguknak, ott, ahol többen lesznek. Ezért a tagságunkat és a kettős állampolgárságú vajdasági magyarokat arra kérjük, hogy nemmel szavazzanak a referendumon. Annak a hívei vagyunk, hogy mi döntsünk saját sorsunkról, hogy kivel szeretnénk együtt élni. Ez a kultúra, ami most Európa felé tör, nem tiszteli az itteni családi és keresztény értékeket, és nagy problémát fog jelenteni, ha így folytatódik tovább – közölte Krizsán Vilmos.