2024. április 26., péntek

Szerbiai kisebbségi érdekvédelem

Tanácskozás a kormányközi kisebbségi vegyes bizottságok munkájáról

Az újvidéki Regionalizmuskutató Központ tegnap Belgrádban tanácskozást szervezett a kormányközi kisebbségi vegyes bizottságok tevékenységéről. Az eszmecsere alapját az a frissen készült jelentés képezte, amelyet a kutatóközpont szakemberei állítottak össze a nemzeti tanácsok közreműködésével. Az összejövetelen bevezető előadást tartott Ivan Bošnjak közigazgatási, helyi önkormányzati és emberjogi államtitkár is, aki ígéretet tett arra, hogy hamarosan összehívják a nemzeti tanácsok koordinációs testületét és a Kisebbségügyi Tanácsot is. A tanácskozáson részt vett Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

A vegyes bizottságok munkájával kapcsolatban fontosnak tartottam elmondani, hogy a szerbiai kisebbségi érdekvédelem szempontjából kiemelten fontos ezeknek a testületeknek a munkája, hiszen olyan kérdések megoldására keresik a megoldásokat, amelyekhez az állami szerveknek a legkülönfélébb segítségére van szükség, ugyanakkor gyors és hatékony eredménnyel járhat munkájuk, ha a közösen elfogadott ajánlások végrehajtására mindkét országban megvan az akarat – mondta felszólalásában Hajnal Jenő.

Mint ismeretes, öt év után, az idén áprilisban Szabadkán immár ötödik alkalommal ülésezett a szerb–magyar vegyes bizottság, és az ott megfogalmazott elvárások folyamatos teljesítése most válik esedékessé. A vajdasági magyarság szempontjából az sem mellékes, hogy a magyar kormány már az alig néhány hónappal ezelőtt megfogalmazott ajánlások következetes végrehajtásán fáradozik. A vegyes bizottsági ülésen elfogadott feladatok jelentős részének gyors és folyamatos végrehajtását a kisebbségi akciótervbe foglaltak is sürgetik, és a határidők betartását is megkövetelik. Épp ezért nagyon jó lenne, ha az elhúzódott kormányalakítást követően, napokon belül megkezdődne az egyeztetés mindenekelőtt a kisebbségi és a nemzeti tanácsi törvény módosításáról – tette hozzá az MNT elnöke.