2024. április 26., péntek

Európai mobilitás hét Újvidéken

Az idei rendezvénysorozat szlogenje az Erős mobilitás – erős gazdaság nevet viseli, Újvidéken egész héten sok érdekes esemény zajlik – Ma van az autómentes világnap

Újvidék is aktív résztvevője Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi programsorozatának, amely a városi közlekedés ésszerűsítését és a környezetkímélő közlekedési alternatívákat hivatott népszerűsíteni.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Tegnap délután az érdeklődők előadást hallhattak az európai mobilitás hetéről az Infopolis Ifjúsági Központban, az ASK Petromaks szervezésében. Az előadásnak az volt a célja, hogy minél többen megtanulják a mobilitás fogalmát, miért olyan fontos, hogyan viszonyulnak hozzá a fejlődésben lévő országok, és hogyan a fejlettek. Az előadás második része a gyalogosok és a kerékpározók biztonságáról szólt, valamint a közlekedésben résztvevők többi, fokozottan veszélyeztetett kategóriáiról.

A Kerékpározók a várost kérdezik elnevezésű interaktív tribün tegnap 18 órakor vette kezdetét a Vojvodina Sport- és Üzletközpont amfiteátrumában, a látogatók aktív résztvevői voltak, sokan előzőleg már megfogalmazták kérdéseiket, a válaszokra pedig az önkormányzati szervek képviselői válaszoltak.

Ma van az autómentes világnap, amely a Biciklana fest jegyében zajlik. A Biciklana fest egy nonprofit kezdeményezés, a kerékpárkedvelők gyülekezete. A központi rendezvény a Zeppelin hajón zajlik, 12 órakor kezdődik a Cikloberzával, itt kerékpár-alkatrészeket cserélhetnek egymással a kétkerekűek kedvelői, valamint érdekes kerékpárdizájnokat mutatnak be.

A Hogyan változtatjuk meg igazából a közlekedési szokásainkat elnevezésű interaktív prezentáció 15 órakor kezdődik. A Dnevnik napilap beszámol arról is, hogy ezzel egy időben fényképkiállítás nyílik, majd 17 órától, egyórás kerékpártúrát tartanak a következő útvonalon: Szabadság tér (start), Modena utca, Žarko Zrenjanin utca, Stražilovó utca, Lázár cár sugárút, Szabadság sugárút, Szabadság híd, alagút, Mišeluki fordulópont, alagút, Szabadság híd, Népfront utca, Fruška gora utca, Dunai sétány 39.(Cél). A kerékpártúra után a résztvevők egy része előadja a Szabadság-híd elfoglalása elnevezésű, színes, táncos jelenetet. Ezután a Dunai sétány 39. szám alatt, a Dubl kerékpárklub előtt elkezdődik a Bab parti, amelynek csúcspontja a piros szőnyeges kerékpár-divatbemutató lesz.

A héten számos rendezvényt, előadást tartanak Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi programsorozatának keretében. A EU Infó Pont tájékoztató iroda szervezésében nemrégiben az Ilija Vučetić utcában rendeztek érdekes akciót: Autózz kevesebbet, gyalogolj többet üzenettel igyekeztek felhívni a figyelmet a környezetvédelem jelentőségére. Az esemény elsődleges célja az alternatív közlekedési módok, a városi mozgékonyság és a környezetvédelem népszerűsítése volt. Egy fehér vászonra levelek nélküli fatörzset rajzoltak, a gyalogosok zöld lábnyomokat hagytak rajta. Az újvidékiek közös, egyedi alkotását ma, az autómentes világnapon 11 órakor, az Ignjat Pavlas utca 4. alatti épületen helyezik el.