2024. április 26., péntek

Vučić: A boszniai Szerb Köztársaság nem fog eltűnni!

A kormányfő is reagált Halilović kijelentésére

Aleksandar Vučić kormányfő mély aggodalmának adott hangot Sefer Halilović egykori bosnyák háborús parancsnok kijelentése kapcsán, aki azt mondta: ha a boszniai szerbek az alkotmánybírósági döntés ellenére is megtartják a boszniai Szerb Köztársaság Napjáról szóló referendumot, akkor nem lesz többé Szerb Köztársaság.


A kormányfő bejelentette, hogy a felmerült kérdésekről hamarosan beszélgetni fog Bakir Izetbegovićtyal, a polgároknak pedig azt üzente, hogy nincs mitől tartaniuk, mert a boszniai Szerb Köztársaság nem fog eltűnni.

Aleksandar Vučić miniszterelnök elmondta: arra kell törekedni, hogy megőrizzük a régió békéjét és stabilitását, ugyanakkor tisztelnünk kell Bosznia-Hercegovina területi integritását is.

Halilović kijelentésére Vučić azt mondta, hogy az ilyen megnyilvánulások csak elmélyítik az ellentéteket, és éppen ezért ő soha nem tenne ilyen kijelentéseket, mert az ilyen megnyilvánulások rosszak és szükségtelenek.

,,Nekünk mindenáron békére van szükségünk!" – mondta Vučić, aki hozzátette azt is, hogy nem szereti, ha bárki is háborúról gondolkodik.

Halilović kijelentésére először Ivica Dačić külügyminiszter, a következőképpen reagált: ,,Halilović azt mondja, amit Izetbegović gondol. Fenyegetéseit meglehetősen komolyan kell venni, mert arról tanúskodnak, hogy háborús tervek léteznek a boszniai Szerb Köztársaság ellen."

Mint ismeretes, a boszniai szerbek népszavazást tartanak entitásuk napjának kikiáltásáról, a bosznia-hercegovinai alkotmánybíróság azonban ezt az alaptörvénnyel ellentétben álló tevékenységnek nyilvánította.