2024. április 26., péntek
PARALIMPIA

Ezüstérem a végére

A szerbiai paralimpiai csapat egy ezüstéremmel zárta a riói paralimpiát, miután a Borislava Perić-Ranković és Nada Matić alkotta női asztalitenisz-válogatott a döntőben egy 45 perces mérkőzésen 2:0-s vereséget szenvedett Kínától (Zhou Ying, Zhang Bian, Gu Gai). Az első mérkőzésen a kínai páros, Zhang és Gu 3:0-ra (9, 2, 9) nyert a szerbiai kettős ellen, a második találkozó, amelyen az óbecsei Perić-Ranković és a kínai Zhang néztek egymással farkasszemet, szintén 3:0-s (9, 6, 7) kínai győzelemmel ért véget. A szerb asztaliteniszezők remekül szerepeltek a riói paralimpián: a csapatban szerzett ezüstérem mellett Perić-Ranković egyéniben aranyérmes lett, Nada Matić és Mitar Palikuća pedig szintén egyéniben a harmadik helyet szerezték meg. Perić-Ranković a szerb paralimpiai csapat legeredményesebb versenyzője lett egy arany- és egy ezüstéremmel, mögötte pedig a törökbecsei Surányi László sportlövő végzett, aki egy első és egy harmadik helyet gyűjtött be riói paralimpián.

A kilencedik versenynapon, közép-európai idő szerint szombat hajnalban született meg a magyar küldöttség első aranyérme a riói paralimpián: Tóth Tamás elsőként csapott a célba az S9-es sérültségi kategória 100 méteres hátúszószámának döntőjében. A négy éve Londonban két ezüstérmet nyert Tóth Rióban eddig egy bronznál tartott, azt hétfőn nyerte 100 gyorson.

„A korábbi versenyeimen mindig erősen kezdtem, és azok nem is sikerültek úgy, ahogy szerettem volna. Most, miközben vártam, hogy a medencéhez szólítsanak, arra gondoltam, hogy ezt most elkezdem lassan, és vagy még jobban belehalok, és nyolcadik leszek, vagy fogom bírni a végét. Szerencsére az utóbbi történt – elemezte versenyét a Vasas Totó becenévre hallgató úszója, aki végtaghiánnyal született, a jobb kézfeje nem fejlődött ki. – Közben fogalmam sem volt, hogy hányadik helyen haladok, de hetvennél azért éreztem, hogy jó vagyok, mert nem fájt semmim. Miután beérkeztem, háromszor is meg kellett néznem a táblát, hogy biztosan én vagyok-e az első. Nagyon boldog vagyok!”

A kilencedik versenynapon még két magyar érem született: Vereczkei Zsolt bronzérmet nyert az S5-ös sérültségi kategória 50 méteres hátúszószámában, a Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Hajmási Éva összeállítású magyar válogatott pedig ezüstérmet szerzett a kerekesszékes vívók tőrcsapatversenyében.

A pályafutása hetedik paralimpiáján szereplő, 38 éves bajai Vereczkei a délelőtti előfutamból a negyedik helyen került be a fináléba, ahol aztán remekül versenyzett, s harmadikként ért a célba. Vereczkei – aki a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság döntése alapján kapott kvótát a mostani versenyre – eddig minden paralimpiáján szerzett érmet, köztük három aranyat. Vereczkei Zsoltnak fejlődési rendellenesség miatt mindkét alkarja hiányzik, s már az 1992-es barcelonai paralimpián is indult, ahol 50 méter háton aranyérmet nyert. Atlantában (1996) és Sydney-ben (2000) is megvédte címét, majd Athénban (2004), Pekingben (2008) és Londonban (2012) egy-egy bronzéremmel gazdagította éremgyűjteményét. A sikersorozat most, Rióban sem szakadt meg.

A magyar vívóválogatott első csoportmeccsén magabiztosan, 45:23-ra verte a fehéroroszokat, majd a folytatásban 45:34-re kikapott a favorit kínaiaktól, s az elődöntőben – akárcsak csütörtökön, a párbajtőrversenyben – a hongkongiakkal találkozott, akiket nagy izgalmak után 41:40-re legyőzött. A döntőben Kína 45:28-ra győzte le Magyarországot. A női tőrcsapat a magyar küldöttség 18. érmét nyerte Rióban, egy arany, nyolc ezüst és kilenc bronz az eddigi mérleg.