2024. április 26., péntek

Öngyilkos merénylő robbantott egy pakisztáni mecsetben

Felrobbantotta magát egy öngyilkos merénylő az északnyugat-pakisztáni törzsi területeken lévő Paidzsi Kán nevű település egyik mecsetjében, legalább 25-en életüket vesztették és 30-an megsebesültek – egy tartományi tisztségviselő.

Navíd Akbar szerint a mecset a robbanás következtében ráomlott a hívekre. Még mindig holttestek kerülnek elő a törmelék alól – tette hozzá közölte az Afganisztánnal határos Momand tartomány illetékese.

Pasin Gul helyi rendőrségi vezető megerősítette, hogy öngyilkos merénylet történt, és a sebesültek közül sokan kritikus állapotban vannak.

A merénylő “Allahu akbar” felkiáltással robbantotta fel a testére erősített pokolgépet a pénteki imádságra összesereglett hívek között.

Egyelőre egy szervezet sem vállalta magára a merényletet, ugyanakkor a tálibokkal szövetséges és a brutalitásáról ismert Dzsamaat-ul-Ahrar nagyon aktív a térségben.

A pakisztáni törzsi területek az iszlamisták melegágyának számítanak, dacára annak, hogy a iszlámábádi vezetés 2014 júniusától kiterjedt katonai műveleteket indított a térség szélsőségesektől való megtisztítása érdekében. Évekig itt rejtőztek ugyanis az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és a pakisztáni tálibok fegyveresei.

A pakisztáni hadsereg szerint azóta, hogy Iszlámábád támogatásáról biztosította Washingtont a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadásokat követően, mintegy 18 ezer civil és 5 ezer katona vesztette életét a szélsőségesek támadásaiban.