2024. április 26., péntek

Románia az EU "kemény magjának" részévé akar válni

Románia törésvonalak nélküli, egységesebb Európát akar, amely képes szavatolni polgárai biztonságát és jólétét, ugyanakkor arra törekszik, hogy az unió "kemény magjának" részévé váljon - jelentette ki Klaus Iohannis államfő csütörtökön.

Iohannis, aki sajtóértekezleten ismertette országa álláspontját az EU állam- és kormányfőinek pozsonyi informális találkozója előtt, hozzátette, hogy a terrorizmus és migráció kihívásaira csak a külső és belső biztonság növelése, az unió határvédelmének megerősítése lehet a válasz.

"A határellenőrzést minden tagállam prioritásként kell kezelje, az európai polgároknak biztonságban kell érezniük magukat. Nem akarunk olyan uniót, amely képtelen megvédeni magát, képtelen határait bebiztosítani" - szögezte le Iohannis.

Románia kész kivenni részét a biztonság erősítését és az európai védelmi ipar felélesztését célzó kezdeményezésekből. Románia be akar kerülni a schengeni övezetbe és eurózónába, része akar lenni az unió "kemény magjának", mert meggyőződése, hogy csak az erősebb integráció hozhat megoldást Európa válságaira - hangoztatta Iohannis.

A román elnök szerint az EU-nak most félre kell tennie a megosztó kérdéseket, és a kohéziót erősítő témákra kell összpontosítania, mert nagyon fontos, Európa elkerülje széttöredezését, akár a észak-déli, akár a kelet-nyugati törésvonalak mentén. A megújuló uniónak viszont ragaszkodnia kell legfontosabb vívmányaihoz, az áruk, a tőke, a szolgáltatások szabad áramlásához, polgárai szabad mozgásához - hangsúlyozta Iohannis.

A román elnök rugalmasabb, az emberek igényeire jobban figyelő, átlátható uniót sürgetett, és úgy vélte, ideje, hogy a tagállamok vezetői felhagyjanak a kettős beszéddel, azzal hogy mást mondanak Brüsszelben és mást otthon. E kétszínűség nemcsak polgárai, hanem külső partnerei szemében is hitelteleníti Európát, és kizárólag a szélsőséges pártoknak, illetve az euroszkeptikusoknak kedvez - magyarázta Iohannis.

A román államfő kifejezte reményét, hogy a pozsonyi csúcstalálkozón elkezdődik, az európai közösséget megalapozó Római Szerződés aláírásának jövő márciusi 60. évfordulójáig pedig be is fejeződik az a közös munka, amelynek során megszülethet a megújult, hiteles, pragmatikus és egységes Európai Unióhoz vezető közös stratégia.