2024. április 26., péntek

A mezőgazdaságot érintő problémákról és a támogatás formáiról

A topolyai Gazdakör összejövetelén Fremond Árpád és Zsemberi János volt a vendég

A topolyai Gazdakör legutóbbi összejövetelén a helyi Vásártéri Otthonban párbeszéd alakult ki a rendezvényre vendégként és előadóként invitált magasrangú tisztségviselő, a Köztársasági Képviselőház Mezőgazdasági Bizottságának alelnöke, Fremond Árpád parlamenti képviselő és Zsemberi János tanácsos, a topolyai önkormányzat mezőgazdasági tárcával megbízott tanácstagja, továbbá a topolyi Gazdakör tagságából jelen levő mintegy ötven termelő, gazda között.

A topolyai Gazdakör tagsága Fremond Árpádot és Zsemberi Jánost látta vendégül (Szabó Anikó felvétele)

A topolyai Gazdakör tagsága Fremond Árpádot és Zsemberi Jánost látta vendégül (Szabó Anikó felvétele)

– Együttműködésünk jónak minősül, hiszen e tisztségviselők évek óta mindig elfogadják meghívásunkat. Lényeges, hogy a gazdák ezeken az összejöveteleken a Topolyán felmerülő gondokat helyben tudják körvonalazni, egyrészt kérdéseket feltenni, másrészt felhívni a figyelmet azokra a problémákra, amelyek őket és családjukat nyomasztják – fogalmazott lapunknak nyilatkozva Tomik Nimród, a topolyai Gazdakör alelnöke, aki a mezőgazdasági civil szervezet összejövetelének egyéb napirendi pontjai kapcsán kiemelte: az ülés menete során együttműködő partnerük, a Topolyai Termelők Egyesülete is beszámolt szolgáltatásairól, továbbá a közelgő Expo 2016 rendezvényről, amelynek a Gazdakör is társszervezője. A felsoroltak mellett a termelők számára, szakmai előadás keretében a szabadkai, levéltrágyát forgalmazó Natur Consulting Kft. képviselője, Jelena Magoč is előadást tartott.

A szervezőket, továbbá a vendégelőadókat, a köztársasági képviselőt és a mezőgazdasági tárcával megbízott tanácsost arra kértük, foglalják össze, melyek voltak azok a kérdéskörök, amelyeket a fórum keretében megvitattak, amelyek a Topolya község földműveseinek és gazdáinak legégetőbb problémáira is rámutatnak. Mint megtudtuk, a mezőgazdasági termelők mindenekelőtt a mezőgazdasági minisztérium által kiírt pályázatok felül érdeklődtek, véleményezték a támogatások mértékét, nagyságát. Az is érdekelte őket, hogy Topolya község miben és milyen mértékben tudja a jövőben támogatni a mezőgazdasági termelőket, és mire számíthatnak a föld bérbevételét illetően. Az állami földek bérbeadása kapcsán szóba került az előjog kérdése, továbbá a külföldiek részéről történő termőföldvásárlás is. A mezőőrszolgálatról is szó esett, csakúgy mint a vagyon-visszaszármaztatás problematikájáról. Beszélgetés hangzott el a kifizetőügynökség felállításáról, és hogy mikor lesz aktuális a megnyitása. A gazdák kérdéseket tettek fel a Prosperitati Alapítvány által nyújtott támogatásokkal kapcsolatban, a jövőbeli segítségnyújtások mértékét és milyenségét illetően is. Olyan, a Topolya község gazdáit érintő jelentős és máig a környéken megoldatlan problémakört is felvetettek a termelők, mint az állati tetemek elszállítását, amelyre a jövőben igyekeznek megoldást találni – hangsúlyozta Fremond.

– A mezőgazdasági tanácsos megnyugtatott bennünket – emelte ki Tomik Nimród –, hogy csakúgy, mint az előző években most is pályázatokat írnak ki vissza nem térítendő összegekre. Sőt, ez a keret ebben az évben növekedni fog.