2024. április 26., péntek

Új patika és hulladéktároló az óbecsei egészségházban

Egy hete annak, hogy a receptet felíró orvostól mindössze pár lépésre ki is váltható a gyógyszer, az óbecsei egészségházban ugyanis megnyílt egy gyógyszertár, ahol a vényre felírt termékek mellett recept nélkül kapható étrend-kiegészítőket, természetgyógyászati és higiéniai készítményeket is be lehet szerezni.
Az egészségház keretében működő új gyógyszertár 7 és 19 óra között várja a vásárlókat, e mellett a gyógyszertár mellett továbbra is működik a város másik két állami patikája: az újfalusi délutánonként, valamint vasárnap 7 és 10 óra között is nyitva van, míg a Fő utcai, központi gyógyszertár vasárnap fél 11-től délig várja a betegeket. A patika mellett most adták át rendeltetésének az egészségház mögött azt a felújított épületet is, amely az egészségügyi hulladék elhelyezésére szolgál. Dragan Banović, az óbecsei egészségház főápolójának az elmondása szerint az egészségügyi hulladék szabályos elhelyezése nemcsak környezetvédelmi okok miatt fontos, hanem az egészségház dolgozóinak és a lakosságnak a biztonsága miatt is. Az egészségházban hetente közel 50 kiló ilyen hulladék gyűlik össze, amit heti egy alkalommal elszállít, majd megsemmisít a nagybecskereki Medical Waste Disposal vállalat. Ez az épület egyébként nemcsak az egészségügyi hulladék elhelyezésére szolgál majd, hanem átmenetileg ide fognak kerülni az egészségházban elhunyt személyek is, akiket később a Komunalac Közvállalat szállít el innen.
Az óbecsei önkormányzat kétmillió dinárt fordított a hulladéktároló megépítésére, míg a gyógyszertár megnyitását ötszázezer dinárral támogatta. Kosana Nešić, az óbecsei egészségház igazgatója az ünnepélyes megnyitón bejelentette azt is, hogy az önkormányzat a közeljövőben az egészségház mentőautóinak négy új garázs megépítését is finanszírozza. Erre a tervek szerint 2,7 millió dinárt költenek majd.