2024. április 26., péntek

Megalakulhat a szerb községek közössége Koszovóban

Előrelépés történt a Belgrád és Pristina közötti párbeszédben

A Belgrád és Pristina közötti szakmai szintű párbeszéd újabb fordulójának második napján, csütörtökön, Ljubomir Marić koszovói helyi önkormányzati és adminisztrációs miniszter bemutatta a szerb községek közösségének vezetőségét, melyet az észak- és dél-koszovói szerb többségű községek képviselői alkotnak. A nevek: Igor Kalamar, Dejan Radojković, Vinka Radosavljević és Svetislav Durlević. A vezetőséget, a hírügynökségi jelentések szerint, még a múlt hét folyamán nevezte ki a pristinai kormány, s azzal a feladattal bízta meg az újonnan megalakított testületet, hogy sürgősen lásson hozzá a szerb községek közössége statútumának kidolgozásához, s ezáltal magának a közösségnek a létrehozásához.

– A folyamat ezúttal a pristinai kormány és minden releváns politikai tényező teljes támogatásával vehette kezdetét, ami számunkra igen fontos abból a szempontból, hogy végre elkezdhetünk a munka szakmai részével foglalkozni: a statútum kidolgozására és a brüsszeli megállapodás első hat pontjának teljesítésére gondolok – jelentette ki Marić, aki egyben koordinátora is a szerb községek közössége vezetőségének.

Elmondása szerint a vezetőség már elkezdte a munkát, s most azért járt Brüsszelben, hogy bemutatkozzon a tárgyalócsoportoknak, megismerje az európai uniós intézményrendszert. Korrekciókat kell végrehajtani a szöveg eddigiekben leírt részén, minden lehetséges elemet figyelembe kell venni, fogalmazott Marić. Hozzátette: a nyilvánosságot igyekszenek majd folyamatosan tájékoztatni az eredményekről és a folyamat előrehaladásáról, köszönetet mondott mindenkinek, aki hitt a sikerben a szerb községek közössége létrehozása kapcsán, s gyors munkatempót ígért a statútum megírásával kapcsolatban. Nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy mennyi időre lesz pontosan szükségük, mint közölte, egy munkacsoportot is felállítanak hamarosan, amelyik „támasza” lesz ennek az új vezetőségnek a rá váró feladatok teljesítése során. Szerinte nem lesz akadálya a közösség létrehozásának, hiszen Isa Mustafa miniszterelnök is kiállt a vezetőség megválasztása mellett, vagyis megvan a korábban hiányzó elemnek számító koszovói politikai támogatás is.

Dejan Radojković, a közösség vezetőségének képviselője úgy fogalmazott: ez az előrelépés alátámasztja a Szerb Lista azon döntésének létjogosultságát is, mellyel koalícióra lépett a koszovói albán vezetőséggel. Pećen, Prizrenben, Đakovicán és Pristinában teljesen normálisnak fog ezentúl számítani a szerb nyelv és a cirill betűk használata, értékelte.