2024. április 23., kedd
IN MEMORIAM

Samu Antalné Babos Rozália, népdalénekes

Samu Antalné Babos Rozália, a Népművészet Mestere 1930-ban született Doroszlón, pénteken, szeptember 2-án, 86 éves korában hunyt el. Családja, a doroszlói és a nyugat-bácskai magyar közösség mélyen gyászolja.

Rozália földműves családban született, már gyermekkorától magába itta a népi értékek szeretetét, hiszen édesapja a helyi Gyöngyösbokréta néptánccsoport vezetője volt. Ahogyan Rozália annyiszor mesélte, otthon a népdal, a nótázás állandó tevékenység volt, végigkísérte a család mindennapjait, sőt a háborús időkben is ebből a tevékenységből merítettek erőt a túléléshez. A kivételes hangú, „jótorkú” Babos-család minden tagja odafigyelt arra, hogy az otthonukban kapott hagyományos értékeket átörökítse gyerekeire, unokáira. Babos Rozália kivételes kisugárzásával, emberi és (nép) művészi pozitivizmusával maga köré vonta a közönséget és a szakma figyelmét. A Vajdasági Magyar Folklórközpont felterjesztésére 2005-ben a Magyar Állam Népművészet Mestere címmel tüntette ki. Rozi néni oszlopos tagja volt a doroszlói Móricz Zsigmond MME vegyes kórusának, velük együtt és egyénileg számos fesztiválon, vajdasági és külföldi színpadon öregbítette a doroszlói, a nyugat-bácskai népdalok hírnevét. Tudását átadta, népdalgyűjtők, gyerekek, fiatalok lesték dalát, töltekeztek abból a páratlan energiából, amely által mindannyiunk barátjává tette a népdalt és önmagát.

Samu Antalné Babos Rozáliát holnap, szeptember 3-án, délelőtt 11 órakor, családja és tisztelői körében helyezik örök nyugalomra a doroszlói temetőben.