2024. április 26., péntek

Tanévkezdés iskolai ajándékcsomaggal

A Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási programjának részeként az idén is megszervezték a Vajdaságban magyar nyelven tanuló, elsős kisdiákok ingyenes tanszercsomagjának a kiosztását.

A Petőfi Sándor Általános Iskola I/7 osztályába járó kisdiákok az ünnepi fogadáson (Szeli Balázs felvétele)

A Petőfi Sándor Általános Iskola I/7 osztályába járó kisdiákok az ünnepi fogadáson (Szeli Balázs felvétele)

Az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskolában színes műsorral fogadták az elsősöket, itt összesen 186 kisdiák indul az idén iskolába. Hét tagozatba osztották őket, a magyar tannyelven tanuló osztályba 11-en járnak – hét kislány és négy kisfiú –, velük Beck Izabella tanító néni foglalkozik. A kicsik számára mindenképp emlékezetes élmény marad az első nap az iskolapadban, nemcsak az ajándékcsomagnak, hanem a Sün Balázsról szóló mesének köszönhetően is. A testvéri szeretetről és önzetlenségről szóló történettel a kicsik már az óvodában is megismerkedhettek, de az új tanító néni előadásában talán kissé másképp élték át.

A Petőfi Sándor iskolában a Magyar Nemzeti Tanács nevében Ladisity Melinda és Fodor László szólt a gyerekekhez, és gratulált nekik a tanévkezdés alkalmából. Megköszönték nekik és szüleiknek, hogy magyar nyelven kezdték meg tanulmányaikat. – A MNT eltökélt abban a szándékában, hogy továbbtanulásotokat mindvégig ösztönözze és támogassa. Életetek során legyen számotokra édes öröm a tanulás, gazdagítsátok, gyarapítsátok anyanyelveteket, éljetek vele! Addig vagyunk magyarok, ameddig magyarul beszélünk, magyarul gondolkodunk, magyarul álmodunk, magyarul érzünk, magyarul számolunk és magyarul tanulunk – emlékeztetett Fodor László.

A nap folyamán a csomagokat megkapta az újvidéki Sonja Marinković Általános Iskolába járó 7, magyar nyelven tanuló diák is, délután pedig a József Attila Általános Iskolában jártak a MNT képviselői. Ott 9 csomagot osztottak szét. Ma reggel a tiszakálmánfalvi (budiszavai) Ivo Andrić Általános Iskola elsőseit látogatják meg, nekik Antal Szilárd viszi el az ajándék-tanszercsomagokat.