2024. április 26., péntek

A termelők szolgálatában

A Községi Unió nyolc éve működteti falugazdász-irodáját

A 2006-ban bejegyzett topolyai székhelyű Községi Unió civil szervezet egyik fő célja – a 2008-tól indított falugazdász irodája működtetésével – mindenekelőtt a Topolya és Kishegyes községi mezőgazdasági termelők, tenyésztők segítése: tanácsadással, a gazdák hivatalos ügyintézései során adminisztratív feladatok átvállalásával.

Ügyfélfogadás a Községi Unió topolyai irodájában (Szabó Anikó felvétele)

Ügyfélfogadás a Községi Unió topolyai irodájában (Szabó Anikó felvétele)

A Községi Unió polgári szervezet a mezőgazdasággal, állattenyésztéssel foglalkozó nép érdekeit szolgálja, ifjúsági ügyeket is felkarol. Az ifjúság felé való nyitás egyik megvalósulási formája a táborszervezés is. Fennállásuk első öt-hat évében volt gyakorlat, hogy a gazdákkal való kapcsolattartás egyik lehetséges módjaként számos hazai és külföldi vásárra, kiállításra csoportos, a termelők részére ingyenes részvételi lehetőséget is biztosítottak. Anyagi eszközök, támogatások hiányában az utóbbi tevékenységüket immár nem tudják kifejteni, tudtuk meg a szervezet irodavezetőjétől, Lepeda Csillától, azonban a falugazdász-iroda működése folyamatos. Támogatások igénylésekor, pályázatíráskor a falugazdász irodán keresztül, térítés ellenében, többszázas létszámú tagságukat, továbbá minden igénylőt segítik fentebb sorolt céljaik elérésében vagy pl. gazdaságuk bejegyzésében, illetve a már regisztrált gazdaságok évenkénti felújításában.

– 2010-ig, két éven keresztül, falugazdász-szolgáltatásunkat Topolya község egyes helyi közösségeiben, pl. Felső-Roglaticán, Njegoševón, Kisbegrádban, Bački Sokolacon, Krivaján helyben is végeztük, ezzel is könnyítve az ottani termelők, tenyésztők helyzetén. Munkaerő-átszervezés okán szolgáltatásaink jelenleg a topolyai irodában érhetők el, terepre nem járunk. Mi azonban továbbra is összekötő szerepet vállalunk pl. a mezőgazdasági termelők, tenyésztők és a pénzügyminisztérium topolyai kirendeltsége, vagyis a topolyai kincstár között. A mezőgazdasági minisztérium és az illetékes tartományi titkárságnál kiírt, az önkormányzat mezőgazdasági fejlesztési alapjánál megjelentetett támogatásokra vonatkozó pályázatokhoz, hitelpályázatokhoz szükséges dokumentumok közötti eligazodásban, adminisztratív feladatok átvállalásában is segítünk az ügyfeleknek – fogalmazott Lepeda Csilla, aki arról is szólt, hogy milyen támogatásformára mutatkozik leginkább igény a termelők részéről.

– A termelők részéről legnagyobb igény a területalapú támogatásra mutatkozik, azt mindenki igényli. Az idei évben minisztériumi törvénymódosítást követően ezen támogatás összege sajnos radikálisan csökkent, 12 000 dinárról 4000 dinárra hektáronként. Szolgáltatásaink közé tartozik a pályázatok folyamatos követése, tagjaink ezekről való tájékoztatása, hogy naprakészen álljunk a termelők szolgálatában. Jelenleg is zajlik irodánkban a termelők ún. műtrágya-támogatása kapcsán, és a terménybiztosításukhoz kötődően a vonatkozó kérelmek kitöltésében való segítségnyújtás. Szerepvállalásunk kiterjed olyan pályázatoknál való együttműködésre is a polgárokkal, amelyek eszközbeszerzésre, mezőgazdasági gépek, kapcsolható eszközök vásárlására vonatkoznak, farmok felszerelését célozzák meg. A minisztériumnál a legtöbb nyertes pályázat a fejlesztésekre vonatkozik, pl. az állatállománynak minőségi, törzskönyvezett, kiváló génállománnyal rendelkező tenyészállatokkal való bővítésére, hűtőházak, farmok modernizálására. Az ügyfelek részéről a legtöbb kérelem, pályázati anyag községünkből több éve a kapcsolható mezőgépek beszerzése iránt mutatkozik, a tehenészetek a fejővonal modernizálását célozzák meg – osztotta meg velünk az irodavezető.