2024. április 26., péntek

„Létünk és identitásunk kitörölhetetlen része”

Sok hívőt vonzott a szentkúti búcsú, a Szabadka közelében található Mária-kegyhely legnagyobb ünnepe

Az idén is tömegesen érkeztek a hívek, hogy megünnepeljék a szentkúti búcsút. Nem csupán Szabadkáról, távolabbi helyekről is szép számmal jöttek zarándokok. A búcsú tartalmas programot kínált. Sok hívőt vonzott a szentkúti víz, amelynek gyógyhatást tulajdonítanak, a standokon pedig ereklyéket, emléktárgyakat, édességeket lehetett vásárolni. Vasárnap reggel magyar nyelvű szentmisére került sor, amelyet a horvát nyelvű követett. Rendhagyó módon az idén az egyház képviselői mellett díszvendégek, a vajdasági magyarság legfőbb közjogi méltóságai is részt vettek a búcsún. Az egybegyűlteket msgr. dr. Pénzes János szabadkai megyés püspök köszöntötte. A magyar misét msgr. Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök mutatta be.

A magyar nyelvű misét msgr. Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök szolgáltatta, akit a mise után kérdeztünk a rendezvényről: 

– Nagy örömmel vettem a meghívást, hogy eljöjjek, és meglepett az a nagyszámú hívő, akik a szentmisén részt vettek. Szent István városából, Székesfehérvárról jöttem, ahol a magyar kereszténység egyik bölcsője található. Székesfehérváron erős a Mária-tisztelet, hiszen Szent István királyunk 1038. augusztus 14-én ott ajánlotta fel az országot Máriának, mivel nem talált megfelelő utódot, méltó embert, aki kereszténységben és magyarságban is tudta volna folytatni azt az utat, amit ő elkezdett. Nem keresett politikai megoldásokat. Véleményem szerint élete legbölcsebb és legnagyobb tettét hajtotta végre azzal, hogy Máriának ajánlotta fel az országot. Mária azóta is megtartott bennünket. Manapság, amikor életünket sokféle bizonytalanság veszi körül, és sokféle fenyegető veszélyt érzünk, amelyektől szorongva tekintünk a jövőbe, jó látni az ezredéven keresztül megtartott nemzetet Mária oltalmában, és jól tesszük, ha magunkat is Mária szeretetére bízzuk. Azt próbáltam átadni az egybegyűlt híveknek, hogy merjék bátran követni Mária példáját. Ne csak csodálják, hanem próbálják megérteni, és követni is. Hiszem, hogy amennyire ezt sikerül a mindennapi életünkben megvalósítani – az otthoni örömben és feszültségben, a munkahelyi fáradtságban, betegségben és egészségben, az élet minden helyzetében – annyira leszünk áldottak és erősek, boldogok és békességesek – üzente msgr. Spányi Antal.

A szentkúti búcsú vendége volt Pásztor István, a VMSZ elnöke is:

– Ennek a helynek, alkalomnak és ünnepnek mindig van egy magával ragadó, sajátos hangulata. Így éltem meg jómagam is mind a magyar, mind a horvát nyelvű misét. Augusztus vége, szeptember eleje a kegyhelyi megemlékezések, ünneplések és búcsúk ideje. Első a szentkúti, 8-án pedig Doroszlón lesz, amelynek úgyszintén megvan a maga hagyománya és emelkedettsége. Fontos ez, mert létünk és identitásunk kitörölhetetlen része. Nagy örömmel tapasztalom, hogy évről évre egyre többen jönnek. Nagyon szép Szentkút és Doroszló is, méltó helyek az ünneplésre. Ez az elmúlt évek, évtizedek szívós munkájának az eredménye – hallottuk Pásztor Istvántól.

A hívek megmosakodtak a szentkúti vízzel (Lukács Melinda)

A hívek megmosakodtak a szentkúti vízzel (Lukács Melinda)

Ugyancsak a szentkúti búcsú idején szólaltattuk meg Hajnal Jenőt, az MNT elnökét is:

– Először jártam a szabadkai Szentkúton, és a doroszlóihoz hasonló élményben volt részem. Itt, Szabadka külvárosában a Szentkútnak külön jelentősége és üzenete van számunkra. Ahogyan hallottuk a prédikációban is, az idő meghatározza az életünket, és állandó próbatétel elé állít bennünket. Eközben kell nekünk erőt meríteni, és azt felmutatni. Úgy gondolom, hogy egyebek között ez az a kegyhely, amely az itt élő magyarságnak is erőt és hitet tud adni. Mint hallottuk, a hit mellé mindig kell egy közvetítő. Ez a közvetítő itt Szűz Mária. Ha ezt a társadalmi életre, mai valóságunkra akarjuk kivetíteni, akkor ugyancsak azt látjuk, hogy az időhöz történő alkalmazkodással és a próbatételekkel szemben, akaratot és erőt felmutatva igyekszünk eleget tenni a földi és az isteni elvárásoknak is. Ezt egy ilyen szenthelyen, úgy gondolom, az MNT elnökeként is tanulságként tudom megfogalmazni – mondta Hajnal Jenő.