2024. április 26., péntek
VÍZILABDA

Tömör mezőny, magas színvonal

Az idén az U19-es korú játékosok egyéb kötelezettségei miatt a tervezettnél egy kicsit karcsúbb lett a 9. nemzetközi vízilabdatorna mezőnye, de sem a mutatott játék színvonalára, sem pedig az időjárásra nem lehetett panaszuk a szervezőknek a hétvégén. A végén mindkét kiírást a zentaiak nyerték meg, pedig a szentesi és a dunaújvárosi ellenfelek ezúttal is kemény diónak bizonyultak, a Kassával és a budapesti fiúkkal már egy kicsit könnyebben ment.

A tornán összesen 16 mérkőzést játszottak le, az összesítést követően pedig a fiúk mezőnyében a legjobb kapusnak kijáró díjat Klauz Koppány (Dunaújváros) érdemelte ki, a gólkirály jellemző módon lány, a szintén dunaújvárosi Deményi Kamilla lett 16 találattal, míg a legjobb játékosnak a budapesti Pipek Olivért kiáltották ki. A lányoknál a legjobb kapus Seiben Viktória (Dunaújváros) lett, a gólkirálynő a zentai Pataki Zsóka 21 találattal, a legjobb játékosnak pedig a szentesi Szabó Krisztinát kiáltották ki.

A házigazda Zenta részéről mindenképp ki kell emelni Tóth László edző és Sőregi Oszkár sportigazgató nevét, aki ezúttal is teljesítette a megjelent klubok minden óhaját, és ténykedésükkel zavartalanul bonyolították le a versenyt.

Helyosztók, fiúk, a 3. helyért: Dunaújváros (lányok)–Budapest 5:4, döntő: Zenta–Dunaújváros (fiúk) 10:5. Lányok, a 3. helyért: Dunaújváros–Kassa 11:8, döntő: Zenta–Szentes 12:5. 

Váltás csak a vb után

A dunaújvárosi lányokat ezúttal is a világbajnok Brávik Fruzsina vezette, s csak félve kérdeztük meg véleményét az olimpiáról, hiszen Pekingben ő és társai szintén ötméteresekkel veszítették el a bronzérmet:

– Nagyon szurkoltam a lányoknak. Elődöntőbe jutni egy ilyen versenyen, a világ legjobbjai között lenni nagyon jó. Pekingben hasonlót éltem át, pontosan tudom, mit éreztek a csajok, így a szívem megszakadt, amikor láttam a síró arcokat. A végére már az oroszok voltak lelki fölényben, s valakinek hibázni kellett. Sajnos ezek pont mi voltunk, mert azért óriási a különbség a 3. és a 4. hely között.

• Feltűnő volt, hogy a férfimezőnyben a magyarok három meccsüket veszítették el az utolsó percben, a nőknél meg egy másodpercen múlott a dobogó. Be lehet gyakorolni valahogy az ilyen szituációkat?

– Begyakorolni nem nagyon, de egy emberre sem lehet ráhúzni az egészet. A lányok bronzmeccsét illetően két egyén óriási hibájának következtében kaptuk az utolsó gólt. Ha 32 másodperccel a vége előtt nem a centerbe, Tóthnak próbálták volna bejátszani a labdát, hanem kidobják a szélére, ott is elmúlt volna öt másodperc, s akkor megnyerjük az érmet. Ebből tanulni kell, talán a rutinosabb játékosokat kellett volna beállítani.

• Következik az újabb olimpiai ciklus. Dunaújvárosban ez hogyan csapódik le?

– Mivel Budapesten lesz a vb, sem a női, sem pedig a férfikeretben nem lesz jelentős változás. A nagyobb váltás a vb után lesz.