2024. május 5., vasárnap
ZORAN MILANOVIĆ

„Szerbia egy rakás szerencsétlenség, Bosznia-Hercegovina pedig nem is állam”

Zoran Milanović, a horvát Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke, miniszterelnök-jelöltje és volt kormányfő a horvát háborús veteránokkal folytatott találkozója során – ahol az egybegyűltek a Szerbia és Horvátország közötti feszültség csökkentését, illetve Aleksandar Vučić kormányfővel folytatott párbeszéd normális mederbe való terelését kérték tőle – Milanović kiemelte, Szerbia nem képvisel semmilyen diplomáciai erőt sem, a szerb nép kicsi, az ország pedig egy rakás szerencsétlenség.

A nyilvánosságra került titkos hangfelvételen, amely az SDP székházában, zárt ajtók mögött tartott találkozón készült, Milanović jól hallhatóan kijelenti, tudja, hogy a horvát veteránok tárgyalóasztalhoz ültetnék Vučić kormányfőt, ám arra kérte őket, ne tegyék, ugyanis az számukra megalázó lenne. Javaslata szerint erre miniszteri szinten kellene megoldást találni – írja a Tanjug hírügynökség. A titkos felvételről először a zágrábi Jutarnji list napilap írt, majd a Pink televízió is közölte.

Mint a hangfölvételről kiderül, Horvátország nem akarja „molesztálni” Szerbiát, csak azt szeretnék elérni, hogy Szerbia érvénytelenítse azt a törvényt, amely alapján „kis Hága” pozíciójában tetszeleghet. Ellenkező esetben Horvátország kénytelen lesz védeni a saját nemzeti érdekeit.

– Megvárjuk, hogy sebezhetők legyenek, és akkor akadályozzuk majd a csatlakozási tárgyalásokat – mondta. Hozzátette, „a választások után, a külügyminiszteremet azzal bízom meg, hogy Szerbiát határidők közé szorítsa, és ha ennek nem tesz eleget, akadályozni fogjuk az integrációs tárgyalások folytatását. Ha kell, megalakítunk egy olyan különleges bíróságot, amely csupán kedvtelésből ítélkezik majd a például Koszovó területén elkövetett bűncselekmények kapcsán – mondta Zoran Milanović.

Kiemelte, ha a választások után ismét vezetői pozícióba kerül, akkor radikálisabban fog fellépni Szerbiával szemben. Úgy véli, sem Angela Merkel német kancellár, sem pedig az Európai Néppárt nem avatkozik abba, hogy mit tehet és mit nem.

Szerbia mellett Bosznia-Hercegovinát is kommentárral illette. Mint fogalmazott, Bosznia-Hercegovina nem állam, hanem egy „big shit”. Kiemelte, egyáltalán nem lelkesíti a boszniai helyzet, mert szerinte nincs kivel tárgyalásokat folytatni.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Bosznia-Hercegovinát soron kívül kellene az Európai Unióba „tolni”, hiszen ott sem rend, sem államberendezés nem létezik. Horvátország nem fogja a boszniai horvátokat magára hagyni, ha a boszniai Szerb Köztársaság kiválna Bosznia-Hercegovinából.

Josip Klem, a horvát veteránok egyesületének szövetségi elnöke, aki egyben a különleges rendőrség egyesületének az elnöke is, a Milanovićtyal folytatott tárgyalás után az újságíróknak kijelentette, nem sikerült megegyezésre jutni a volt kormányfővel, akit demokráciára szerették volna ösztönözni, illetve a tudtára adni, hogy nem szeretnék újra megélni, hogy lezárják az országhatárokat.

Tulajdonképpen azok a veteránok szerették volna jobb belátásra bírni a volt kormányfőt, akik egy nappal korábban Kolinda Grabar Kitarović horvát államfőtől azt kérték, szervezzen meg a számukra egy találkozót Aleksandar Vučić, szerb kormányfővel, hogy a két ország közötti problémákra civilizált módon, párbeszéden keresztül találjanak megoldást.