2024. április 26., péntek

Szíria - Tüzérséggel és légicsapásokkal is támadja Dzserablúsz körzetét a török hadsereg

Intenzív tüzérségi támadással sújtja szerda hajnal óta a török hadsereg az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez tartozó célpontokat az észak-szíriai Dzserablúsz környékén, és Ankara bekapcsolódott a Washington irányítása alatt álló nemzetközi koalíció indította légicsapásokba is, de szárazföldi művelet még nem kezdődött - derült ki török katonai források közléseiből.

A tájékoztatás szerint reggelig több száz tüzérségi lövedékkel  63 objektumot vettek célba.

A CNN Türk hírtelevízió szerint török harckocsik megközelítették a határt, de egyelőre nem lépték át. A tankokról mindazonáltal tüzet nyitottak szír területre.

    A tüzérségi és légi támadással azt is igyekeznek elérni, hogy átjáró nyíljon egy szárazföldi művelethez.

A művelet célja, hogy garantálják a török-szíriai határ biztonságát, hozzájáruljanak Szíria területi egységének megőrzéséhez, és támogassák az Iszlám Állam elleni nemzetközi fellépést - áll a témáról kiadott közleményben.

Esetleges áldozatokról még nem számoltak be a felek.

Törökország hétfőn a határtérség dzsihadistáktól való "teljes megtisztítását" helyezte kilátásba, miután a múlt hét végén egy feltételezhetően az Iszlám Államhoz köthető öngyilkos merénylő 54 embert, köztük 22 gyereket ölt meg egy kurd esküvőn a délkelet-törökországi Gaziantep városában.

A török tüzérség már a hét első napjaiban is csapásokat mért a térségben az IÁ és a Demokratikus Unió Pártja (PYD) nevű legjelentősebb szíriai kurd milícia szíriai állásaira Dzserablúszban, illetve Membidzs városa körül.