2024. április 26., péntek

Expótól a Mézkarneválig

Szeptember 9-étől 18-áig szerveződik a Topolyai Napok-sorozat

Az Expo 2016 mezőgazdasági-, gazdasági kiállítás és vásár valamint a XIV. Mézkiállítás és vásár meg a 11. éve szerveződő Mézkarnevál keretezik a Topolyai Napok 2016 tíz napig tartó, alkalmi, sokszínű programsort kínáló rendezvénysorozatát, melynek hagyományos és újszerű tartalmi jegyeiről a szervezési és koordináló szerepet betöltő Művelődési Ház illetékese, Csípe Tímea igazgató nyilatkozott lapunknak.

Pillanatkép a tavalyi Mézkarneválról (Ótos András felvétele)

Pillanatkép a tavalyi Mézkarneválról (Ótos András felvétele)

- Bár korábban is voltak próbálkozások, 2015-ben olyan döntés született, hogy a Topolyai Napok rendezvénysorozat időszakában a legnagyobb tömegeket vonzó, legtöbb programpontot tartalmazó eseményeket, az expót és a koncertekkel színezett ünnepnapot, amelyet mézkiállítás és vásár, továbbá karneváli felvonulás is jegyez, térben és időben elkülönítsük egymástól. Pozitív visszajelzés érkezett erre a kezdeményezésre, így az idei ünnepi rendezvénysorozat is a három napon át tartó, szeptember 9-én nyíló mezőgazdasági kiállítással és vásárral veszi kezdetét, záró részében pedig, 17-én, többek között koncerteket, karnevált kínál. A két, lényegében hétvégére eső, nagyobb szervezés közötti időszakot is próbáljuk minőséges, sokszínű tartalommal megtölteni. A Művelődési Ház csupán egy összekapcsoló erő ebben a történetben, mások, mindenekelőtt a községi művelődési intézmények, civil szervezetek, a Topolya Községi Idegenforgalmi Szervezet is nagy mértékben kiveszik részüket a szervezésből. A sorozat továbbra is a topolyai önkormányzat és a helyi közösség fő támogatásával valósul meg – fogalmazott Csípe Tímea, aki hangsúlyozta:

-Mostanáig is kiemelt figyelmet szenteltünk annak, hogy szerb és magyar nyelvű gyermekelődások is szerveződjenek a Topolyai Napok-sorozat alatt, az idén sem lesz ez másként. Arra is ügyelünk, hogy, ha lehetséges, minél több esemény a szabadtéren valósulhasson meg. A Felvonulási téren szerveződik majd a szegedi Kövér Béla Bábszínház és a Szabadkai Gyermekszínház közös előadásában a Maskarádé című darab bemutatója 14-én, szerdán 16 órától. Esőnapot nem tudtunk kijelölni, így kedvezőtlen időjárási körülmények okán ugyanazon kezdési időpontban, a moziteremben a Szabadkai Gyermekszínház társulata a Csipet kutya kalandjai darabot viszi színre. Szabadtéri, a komoly(abb) zene kedvelőinek minőségi élményt szolgáltató program lesz még pl. a helybeli, Gál Jószef karnagy vezette Melódia Kamarazenakar koncertje, amelynél szintén fontosnak tartottuk azt, hogy helyszíne egy újabb, ritkábban benépesülő topolyai lokáció legyen, a Sarlós Boldogasszony templom és a Topolya Község Múzeuma közötti tér. A színpadtechnika felkészülten várja akár az esős időt is, és tervezetten a 17-ei élő, 20 és 22 órakor kezdődő nagykoncertek, amelyeknek a Felvonulási tér biztosít helyszínt, ott kerülnek megrendezésre. Az idén két feltörőben lévő együttest várunk, a szegedi Honeybeast-et és az újvidéki Štikle i vikleri együttest. A tűzijáték az idén sem marad el, amelyet tűzforgatók bemutatója követ – fogalmazott a szervező, aki kiemelte: a 11. Mézkarnevál is a Csáki iskolától indul 16.30 órától, majd a Fő utcán vonul majd a menet a Felvonulási térig. Az ott felállított, valamint a könyvtárnál épített színpadnál adják majd elő produkcióikat a műsorszámmal is készülő csoportok. Augusztus 31-éig még él a jelentkezés. Szeptember 17-én, 9 órától 24 óráig folyamatos lesz a programszervezés a Rendezvények terén. A Művelődési Ház igazgatója jelezte: bár mindenképpen szeretnék elkerülni a vásári jelleg megjelenését, a mindenekelőtt topolyai jelleget viselő hagyományos, kézműves termékeikkel kiállítani, azokat árúsítani kívánók is jelezhetik náluk részvételi szándékukat a rendezvényen, de mindehhez előzetes szerződéskötés szükségeltetik.

Gyermekközpontú, családias jelleget visel magán többek között az Expo 2016 ún. civil szigete, a 8. Szkenderovity Pál Emlékmaraton, a Capriolo családi kerékpártúra is. A hagyományos, alkalmi tárlatok mellett, amelyek sorában lesz a szeptember 15-én nyíló, 2016-os Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjas alkotó kiállítása mellett a múzeum épületében, a könyvtárban szerveződő is, egy új programszervező, az Izlog Ideja Színházklub jóvoltából még egy tárlat nyílik majd a Topolyai Napok 2016 nyitónapján, 20 órától.