2024. április 26., péntek

Dicséretre méltó Szerbia elkötelezettsége

Boris Johnson brit külügyminiszter levelét adta át Aleksandar Vučić kormányfőnek Denis Keefe, Nag- Britannia szerbiai nagykövete tegnapi találkozásuk során. A brit politikus a levélben gratulált a szerb miniszterelnöknek az új kormány megalakításához – olvasható a szerb kormány közleményében.

„Támogatom kormányuk elkötelezettségét a reformok folytatása terén, amely magában foglalja a gazdasági változtatásokat, a jogállamiság felállítását és a korrupció elleni harcot. Nyitott és kész vagyok az együttműködésre olyan nemzetközi kérdések terén mint amilyen a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc. Mint tudják, az Egyesült Királyság különböző alapok révén segíti az Önök reformjait. Nagyon nagyra becsülöm Szerbia elkötelezettségét arra vonatkozóan, hogy a Nyugat-Balkánon az egyensúlyt és a békét támogatja, ami legfőképp Koszovóval való viszonyának a rendezésében nyilvánul meg.

Nagyon örültem annak is, hogy július tizennyolcadikán találkozhattunk Brüsszelben.

Továbbra is az Egyesült Királyság és Szerbia kapcsolatának elmélyítésén fáradozom, és abban reménykedem, hogy Önhöz is ellátogathatok a közeljövőben” – olvasható a levélben.

A kormányfő és a brit nagykövet a találkozón a két ország együttműködésének a bővítéséről egyeztetettek, valamint megállapodtak abban, hogy a jövőben gyakrabban fognak találkozni a két állam diplomatái. Az egyeztetés során szó lesz a már a levélben is említett témáról, vagyis a Nyugat-Balkánban uralkodó viszonyokról. Keefe ezen a ponton jegyezte meg, hogy dicséretesek a szerb kormány fáradozásai a kiegyensúlyozott és harmonikus diplomáciai kapcsolatok kiépítésében – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott kormányközleményben.