2024. április 26., péntek

Kenyérszentelő volt Zomborban

Nyugat-Bácska magyarsága az ünnep előtt egy nappal, augusztus 19-én, pénteken tartotta meg a Szent István-napi kenyérszentelő központi ünnepségét Zomborban. A program szentmisével kezdődött az Árpádházi Szent István Királyunk templomában, majd kenyérszenteléssel folytatódott, ugyancsak a templom.

A folklórcsoportok 18 óra 30 perctől menettáncban vonulnak föl a sétálóutcán, majd a Városháza előtti téren gyülekeznek, ahol 19 órától az épület erkélyén föllépő gombosi egyházi kórus, és az ugyancsak gombosi Hózsa Zsófia énekes, zenetudós programját tekinthették meg az érdeklődők. Ezt követően Szent István-napi ünnepség körtánccal zárult.
A rendezvényen Zombor mellett Kupuszina, Doroszló, Szilágyi, Gombos, az idei rendezvény díszvendége, valamint Bácsgyulafalva, Nemesmilitics, Bezdán, Csonoplya és Őrszállás települések művelődési egyesületek tánccsoportja vonultak föl.
Köszöntőbeszédet a rendezvényt szervező Dunatáj Egyesülés Nyugat-Bácska Fejlesztéséért egyesülés elnöke, Péter István mondott. A programot a vajdasági kézművesek kirakodóvására tette gazdagabbá.