2024. április 26., péntek

Sztrájk nélkül kezdődik a tanév

Először a munkaerő-felesleg kérdését oldják meg – Az új oktatási miniszter találkozott a szakszervezetek képviselőivel

Habár az oktatásban továbbra is sok a gond, illetve a korábbi miniszter felé támasztott követelések többsége nem valósult meg, a tanügyi dolgozók munkabeszüntetése nélkül kezdődik szeptember elsején a tanév. A szakszervezetek vezetői ugyanakkor kijelentették, megvárják, hogy leteljen az új kormány 100 napja, hogy meglássák, a jelenlegi oktatási miniszter milyen mértékben hajlandó velük együttműködni.

– A tanév nem a megszokott menetben kezdődik, hiszen még mindig nem történt meg a munkaerő-felesleg elosztása, így a mai napig nem tudjuk, hogy az osztályokat miként alakítjuk ki. Nagyobb létszámú osztályok megalakítására kaptunk utasítást, vagyis a korábbi hét osztályból hatot kell kialakítani az érvényben levő szabályzat alapján, ezzel pedig nő a feleslegessé váló dolgozók száma is – emelte ki Jasna Janković, a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezete Uniójának elnöke.

Jasna Janković elmondta, az iskolák hétfőn kapják meg a munkaerő- feleslegként feltüntetett alkalmazottak iskolai elosztását. Ezt egyébként már augusztus 15-én meg kellett volna kezdeni.

Ma azonban még azt sem lehet tudni, hogy hányan számítanak az oktatásban feleslegnek. A korábbi évek becslései alapján 10 ezer ember nem tud majd teljes munkaidőben dolgozni. Egyedül az számít újdonságnak, hogy hétfőn lép működésbe az a minisztérium által kidolgozott információs rendszer, amely pontosan megmutatja majd, mely iskola hány alkalmazottal dolgozik, hol van munkaerő-felesleg és hol munkaerőhiány.

Janković ugyanakkor felhívta a minisztérium figyelmét arra, hogy a kormány augusztus 3-án egy olyan záradékot fogalmazott meg, miszerint a tanügyben 22 új munkahely betöltésére ad engedélyt. Véleménye szerint ezt a záradékot, illetve a kiírt pályázatokat meg kell semmisíteni, hiszen először a munkaerő- felesleg kérdését kell rendezni.

Tegnap a tanügyi dolgozók négy legnagyobb szakszervezetének képviselőjét fogadta Mladen Šarčević oktatási miniszter. A találkozó után a felek kijelentették, a munkaerő-felesleggé vált dolgozókat azokban az iskolákban alkalmazzák majd, ahol munkaerőhiány van.

Mladen Šarčević elmondta, mindenekelőtt a munkaerő-feleslegnek minősülő személyek elhelyezése jelent prioritást, akik azokban az iskolákban dolgozhatnak majd, ahol munkaerőhiány lépett fel. Mint mondta, ezzel a kérdéssel nem lehet többé manipulálni.

– Belgrádban valamivel több, mint 3000 tanügyi dolgozó számít műszaki feleslegnek, Szerbiában pedig további 6000 dolgozó. Ám ez a kérdés megoldható, hiszen csak át kell ezeket a személyeket sorolni más munkahelyekre – emelte ki Šarčević. Hozzátette, senki nem marad munka nélkül, majd kiemelte, ő maga is háromszor volt hasonló helyzetben a pályája elején. Sajnálatának adott hangot ugyanakkor, hogy azok a fiatalok, akik most fejezik be az egyetemet, nem tudnak majd munkába állni, hiszen az oktatásban nem írnak ki pályázatokat új dolgozók felvételére.

– Egyes szaktárgyak esetében még lehet munkát találni, de hol helyezkednek el a tanítók? – tette fel a kérdést a miniszter, majd elmondta, igyekszik megoldást találni erre a kérdésre is.

Elmondta ugyanakkor, hogy a szakszervezetekkel jó kapcsolatot szeretne ápolni, így rendszeres találkozókat beszéltek meg, hogy megoldást találjanak az oktatásban felmerülő problémákra. A következő találkozójukra két hét múlva kerülhet sor.

A szakszervezetek képviselői pozitív gesztusnak ítélték a miniszter döntését, hogy pozícióba lépése után gyorsan éppen a szakszervezetekkel ült le tárgyalni.

 Milorad Šarčević oktatási miniszter tegnap Moamer Zukorlićtyal, a parlament oktatási bizottságának elnökével is tárgyalt.

Zukorlić bejelentése szerint új stratégiát készített el, amely megvitatását már a testület napirendjére tűzte. Dokumentumát a korábbi évek stratégiájára alapozta, mondván, hogy meggondolatlanság teljesen új stratégiát szorgalmazni.

Zukorlić véleménye szerint a szerbiai oktatást egy lobbizó csoport tartja túszként. Mint mondta, ez a csoport ellenez minden olyan reformot, amely nem egyezik az érdekeikkel.