2024. április 26., péntek

Falunap Gunarason

Kétnapos program várta a falunap vendégeit – Testvértelepülési szerződést kötött Gunaras és Kóka – Az általános iskola kapta a Faludíjat

A hétvégén Gunarason 16. alkalommal tartottak falunapot. A program szombat délelőtt kezdődött szántóversennyel, és vasárnap este ért véget az ünnepi tűzijátékkal. E kettő között rengeteg program várta a vendégeket és a gunarasiakat – számolt be lapunknak Csorba Ottó, a gunarasi helyi közösség tanácsának elnöke.

Juhász Ildikó és Csorba Ottó a testvértelepülési szerződés aláírását követően (Lakatos János felvétele)

Juhász Ildikó és Csorba Ottó a testvértelepülési szerződés aláírását követően (Lakatos János felvétele)

– A falunap már megszokott módon két napig tartott. A szombat inkább a sportról szólt, meg ekkor tartottuk a szántóversenyt. El kell mondani, hogy a szántóversenynek évről évre több résztvevője van. Nagyon örülök, hogy egy olyan csapat gyűlt össze a Gazdakörben, akik folyamatosan fejleszteni tudják ezt az eseményt. Vasárnap több kézműves-foglalkozást szerveztünk, amik nagyon népszerűek voltak a gyerekek körében. Tavaly beindítottunk egy új programot, a Gunarasról elszármazottak vendéglátását. Ez a program is fejlődik, és egyre többen vesznek részt rajta. Többen nem jelentkeztek a programra, de ennek ellenére hazajöttek a falunapra, és nekünk ez is fontos – mondta el Csorba.

A falunap alkalmából Faludíjat ítéltek oda, és a falu köszönőleveleit is átadták. Ez alkalommal egy intézmény kapta Gunaras legrangosabb elismerését.

– Az idén a Dózsa György Általános Iskola kapta a Faludíjat. Az iskolánk 1882-ben nyílt meg, ami azt jelenti, hogy több mint 130 éve folyik itt oktatás. Köszönőlevélben részesült Balázs Tibor, aki 3 éve részt vesz minden civil aktivitáson és helyi közösségi rendezvényen. Önkéntesen segít a szervezésben, főzésben stb., és ezt a munkáját szerettük volna megköszönni. Emellett a kókai és a gunarasi önkéntes tűzoltótestületek is köszönőlevelet kaptak, mert ők kezdeményezték azt a kapcsolatot a két település között, amit most testvértelepülési szerződéssel pecsételtünk meg – hangoztatta a tanácselnök.

A falunap egyik legjelentősebb pillanata kétségkívül az volt, amikor Csorba Ottó és Juhász Ildikó, Kóka község polgármestere testvértelepülési szerződést írtak alá. A szerződés előzményeiről Juhász Ildikót kérdeztük.

– A két település képviselő-testületei 2012-ben hoztak határozatot arról, hogy testvértelepüléssé fogadjuk egymást. Az ismeretség régebben kezdődött, a két település tűzoltótestületei 2004-ben találkoztak Bicskén, és azóta tart ez a barátság. A két testület azóta segíti egymást, és részt veszünk egymás falunapján. A testvértelepülési szerződésben kitérünk olyan területekre is mint a kultúra, a gazdaság, a hagyományőrzés stb. Ezen a falunapon például már fellépett a kókai néptáncegyüttes, mi pedig Kókára várjuk a gunarasi asszonykórust – mondta el Kóka község polgármestere.

Az idei gunarasi falunap sztárfellépője a 3+2 zenekar volt, akik vidám hangulatot teremtettek 90 perces fellépésük alatt. Ezt ünnepi tűzijáték követte, majd retrodiszkó a Fehér Szarvasban.