2024. április 26., péntek
XXXI. NYÁRI OLIMPIA

Pólóban a matematika játszotta a főszerepet

KAJAK-KENU

Döntőben a Kozák/Szabó páros, a többiek kiestek

Elmaradt a várakozásoktól a szerb és a magyar kajakosoknak és kenusoknak a szereplése az első napon: az előfutamot megnyerő Kozák Danuta/Szabó Gabriella párost (500 m) leszámítva egyik hajónak sem sikerült döntőbe jutnia. A legnagyobb csalódás mindenképpen Milica Starović és Nikolina Moldovan szereplése, mivel a nemrég összeállt kettőstől érmet vártak, a középdöntőben azonban csak a hatodik helyen értek célba, így a B döntőben szerepelhetnek. Nem sikerült az A döntőbe bekerülnie a háromszoros olimpiai bajnok Nataša Dusev-Janićnak és Olivera Moldovannak sem: az előbbi negyedik, az utóbbi pedig hatodik lett a középdöntőben, ahonnan az első kettő és a két legjobb idővel rendelkező harmadik helyezett jutott be a mai fináléba. Vasbányai Henrik harmadik lett a középfutamában, s így nem jutott be az A döntőbe a kenu egyesek 1000 méteres versenyében: a KSI 25 éves, ötkarikás újonc sportolójának rosszabb volt az ideje, mint az első középfutam harmadikjának, így nem került a legjobb nyolc közé. A K-1 1000 méteres versenyen Dejan Pajić nyolcadik, Kopasz Bálint pedig ötödik lett a középdöntőben, így egyikük sem jutott be a fináléba.

VÍZILABDA

Számítgatás a köbön

A szerb szurkolók vasárnap éjjel már mindenfelé vetették a keresztet, ugyanis az történt, hogy az A csoport utolsó fordulójában a japán fiúk az első negyed után 5:2-re vezettek az Európa- és világbajnok Szerbia ellen. A japánok szokásos csatakiáltásokkal kísérve lövöldözték a furcsábbnál furcsább gólokat, a minden hájjal megkent szerbeknek azonban nem kellett sok, hogy átálljanak a furcsa játékmodorra, s onnantól kezdve le is áldozott a felkelő nap Japánban: a második negyed végén már egyenlő volt, a harmadik játékrészben pedig gyorsan 7:5 és 9:6 a szerbek javára. A negyedik negyedben aztán tovább nőtt a különbség, s végül négy lett közte, így a szerbek negyedikek lettek abban a csoportban, amelyben sok furcsa eredmény után Magyarország szerezte meg az első helyet, mivel Benedek legénysége legyőzte a házigazda brazilokat. Az utolsó forduló eredményei és a végső sorrend azonban ne tévesszen meg senkit sem, mert a vízilabdában már megszokott módon mindenki kalkulált, így például az ausztráloktól vereséget szenvedő görögök azért nem akartak csoportelsők lenni, mert ki akarták kerülni Montenegrót, Brazília pedig azért került össze Horvátországgal, mert Ratko Rudić szövetségi kapitány 2012-ben pont a sakktáblásokkal lett olimpiai bajnok, s fejből tudja minden gyengéit annak a csapatnak.

Ha lehet, a B csoportban még bolondabb eredmények születtek, mert ott meg mindenki Szerbiát akarta elkerülni. Így történt meg, hogy az olaszokat legyőzték az amerikaiak, de ami még ennél is röhejesebb, az az, hogy a címvédő horvátokat meg a franciák verték meg. Így most a szerencsétlen spanyolok mérkőznek meg Savićékkal, a nem kalkuláló magyarok pedig kénytelenek a montenegróiakkal szembenézni, akik a belgrádi Eb-n legyőzték őket az elődöntőben. Ez azonban egy olimpia, nincs könnyű ellenfél, s Fortuna remélhetőleg azoknak kedvez, akik bátran, számítgatás nélkül küzdötték végig a csoportjukat.

BIRKÓZÁS

Lőrincz Viktor a bronzért birkózott

Régi mumus, egy ismeretlen indiai, világbajnoki ezüstérmes, majd az elődöntőben egy orosz medve jellemezte Lőrincz Viktor rögös útját tegnap a kötöttfogásúak 85 kg-os súlycsoportjában. Viktor az örmény Maksim Manukyant 3:0-ra győzte le, az indiai Ravinder Khatri nem volt egy rangban vele (nem egész három perc alatt 9:0 Viktor javára), majd a Las Vegas-i vb ezüstérmese, az üzbég Rustam Assakalov következett, akit a magyar versenyző egy menet alatt lehajtott, parterre-ben megpörgette, s 2:1-re nyert. Az elődöntőben aztán az orosz Davit Csakvetadze következett, akit Lőrincz nem olyan régen Spanyolországban legyőzött, de ezen a meccsen Csakvetadze égett magasabb hőfokon, s a második menetben kétszer is eldobta ellenfelét, így a döntőbe jutott, ahol a súlycsoport koronázott királya, az ukrán Zsan Belenjuk várt rá, s akit szintén legyőzött. Lőrinczre egy szintén megjósolhatatlan kimenetelű bronzmérkőzés várt, ahol a német versenyző volt az ellenfele, s aki bírói segítséggel legyőzte a magyar fiút.

ATLÉTIKA

Bolt is, világcsúcsok is

Elégedett lehetett a szurkolótábor az olimpiai atlétikai versenyek harmadik napján, hisz elsősorban a jamaicai Usain Bolt miatt ült ki a tribünre, emellett a dél-afrikai Wayde van Niekerk jóvoltából világcsúccsal melegíthetett az est központi versenyszámára, a 100 méteres vágtára. Tegnap délelőtt is látványos volt a folytatás, hisz női kalapácsvetésben is új világcsúcsnak lehetett tapsolni.

Az amerikaiak azt tervezték, hogy Justin Gatlinnel és LaShawn Merritt-tel kettős győzelmet aratnak, a 400-as címvédő grenadai Kirani James duplázni szeretett volna, végül mégis a harmadik változat történt. Bolt, aki az elődöntőben is a leggyorsabb volt, szokása szerint utolsónak lépett ki a rajtblokkból, de a táv közepén már befogta honfitársát, Yohan Blake-et, Gatlint és a kanadai Andre de Grassét is, és idei legjobbjával kaparintotta meg egyedülálló bravúrként a 100 méteres vágta zsinórban harmadik aranyát. Terveit egyharmadát ezzel teljesítette, a továbbiakban pedig a hihetetlenül hangzó háromszoros triplára, a zsinórban harmadik 200-as és 4 × 100-as váltóaranyra összpontosít.

A 400-as döntő előtt a dél-afrikai Van Niekerk nem volt esélytelen, hisz ő az egyetlen atléta, aki 100-on 10, 200-on 20, 400-on pedig 44 másodpercen belül tud futni, egyéni legjobbja pedig 43,48, azaz minden idők negyedik legjobbja volt. Azt azonban senki sem feltételezte, hogy teljes öt métert verhet a mezőnyre, és megdöntheti a kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok Michael Johnsonnak az 1999-es sevillai vb-n futott 43,18-as rekordját. A 24 éves fokvárosi versenyző csodásan futott, a 43,03-mal egészen megközelítette a 43 másodperces álomhatárt, és az olimpiai játékok atlétikai versenyein a második világcsúcsot állította fel. Van Niekerk győzelméhez még egy érdekes adat fűződik: 1924 és a brit Eric Liddell – akinek az élete a Tűzkerekek című filmet ihlette – óta ő az első vágtázó, aki legszélső, 8-as pályán tudott nyerni.

A harmadik világcsúcsra 14 órát sem kellett várni. Tegnap helyi idő szerint déli fél 12-kor a lengyel Anita Włodarczyk az első dobásával megnyerte a női kalapácsvetést, a másokkal megdöntötte Tatyjana Liszenko olimpiai csúcsát, a harmadikkal pedig 1,21 méterrel túlszárnyalta saját tavalyi 81,08-as világrekordját is. Ezzel szinte egy időben világcsúcsra állt női 3000 akadályon a kenyai születésű bahreini Ruth Jebet is, végül csak 96 századdal maradt le Gulnara Galkina rekordjától.

Női hármasugrásban a kolumbiai Caterina Ibergüen a 2. sorozatban már megnyerte a versenyt, mivel azonban honfitársnője, Yulkimar Rojas öt centiméterre közelítette, Ibargüen a 4. sorozatban ugrott még egy nagyon szép 15,17 métert. A címvédő kazah Olga Ripakova ezúttal csak bronzot ért el.

A női 400 elődöntőjében négyen is 50 másodpercen belül futottak, ami azt sugallja, hogy az amerikai Allyson Felixnek a döntőben nem lesz könnyű dolga. A férfi magasugrás selejtezője is meglepetések nélkül zajlott, de hiányzott a monte-carlói Gyémántliga-versenyen megsérült olasz Gianmarco Tamberi, aki méltó vetélytársa lehetett volna az ukrán Bohdan Bondarenkónak és a katari Mutaz Esza Barsimnak.

Az atlétikai versenyekkel kapcsolatos még, hogy a sportbíróság elvetette az IAAF döntését, miszerint az orosz Darija Klisina nem indulhat az olimpián. Klisina így ma független versenyzőként rajtol a női távolugrásban.

VÍVÁS

Bronzérmes a magyar párbajtőrcsapat

A magyar férfi-párbajtőrcsapat, Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András és Somfai Péter vasárnap este bronzérmes lett, miután a harmadik helyről döntő összecsapáson 39:37-re legyőzte Ukrajnát. Az olimpiai bajnoki cím a magyarokat az elődöntőben búcsúztató Franciaországé lett, amely magabiztosan, 45:31 arányban múlta fölül Olaszországot a fináléban. A magyar csapat a negyeddöntőben is szoros párharcot vívott, hátrányból fordítva nyert 45:42-re a Koreai Köztársaság ellen. A legjobb négy között a magyar párbajtőrözők 45:40 arányban maradtak alul Franciaországgal szemben. A bronzmeccsen a szakvezetés cserét hajtott végre, az addigi két meccsen vívó Boczkó helyére Somfai állt be, a változtatás jól sült el, a kilencedik, utolsó párost Rédli kilenctusos vezetéssel kezdte Bogdan Nikisin ellen, és ugyan az ukrán kamikazetaktikája csaknem meghozta az egyenlítést, a magyar párbajtőröző a döntő pillanatokban szúrni tudott, amivel kéttusnyi előnyt megtartott Magyarország, és Imre Géza egyéniben szerzett ezüstje után a férfi párbajtőrözők második érmét szerezte – összességében ez volt a magyar küldöttség 12. riói érme, öt arany és három ezüst után a negyedik bronz.

RÖPLABDA

Oroszország következik

Kiderült, hogy a sorsolásra nem is volt szükség, mert mintha meg sem tartották volna, hisz a riói női röplabdatorna negyeddöntőjében a csoportok második és harmadik helyezettjeinek párosítása pontosan a keresztben játszással egyenlő. Szerbia válogatottja így ma 23 órai kezdettel Oroszországgal játszik, amely vitathatatlanul kellemetlen ellenfél, viszont az utóbbi évek tapasztalata alapján korántsem legyőzhetetlen. A negyeddöntő további párjai: Hollandia–Dél-Korea, USA–Japán, Brazília–Kína. A szerb–orosz mérkőzés győztese az elődöntőben az USA–Japán találkozó továbbjutójával mérkőzik.

KOSÁRLABDA

Edzett a védelem

Tekintettel arra, hogy a kínai kosarasok fürgébbek a szerbiaiaknál, a riói torna B csoportja utolsó fordulójának meccsén a fő teher a védelemre hárult. A problémákat sikerült megoldani, Szerbia válogatottja nagy arányban nyert, megszerezte a csoport 4. helyét, és a negyeddöntőben folytathatja. Hogy ki lesz a következő ellenfél, az csak az éjjel derült ki a litván–horvát és az argentin–spanyol meccs után. Ha a litvánok nyertek a horvátok ellen, akkor biztosan csoportelsők, és szerdán ők lépnek pályára Szerbia ellen. A kínaiak elleni sorsdöntő meccsen Bogdan Bogdanović volt 19 ponttal a legeredményesebb, Nikola Kalinić 15, Milan Mačvan és Miroslav Raduljica pedig 11-11 pontot jegyzett.

VITORLÁZÁS

Berecz lemaradt az éremversenyről

A finndingis Berecz Zsombor a 12. helyen végzett a riói olimpián, így nem sikerült bejutnia az éremversenybe. Az Európa-bajnoki ezüstérmes Berecz a kilencedik helyről kezdte a vasárnapi versenyeket, mivel az óvások után még egy helyet visszacsúszott. A kilencedik futamban a 16., a tizedikben pedig a 12. helyen ért célba, ezzel 12. lett összesítésben, ami legjobb olimpiai eredménye. Kedden az első tíz a dupla szorzós éremfutamban dönt a végső sorrendről.

TENISZ

Murray megvédte

A riói férfitenisztornán nem történt meglepetés. Novak Đoković korai búcsúja után a címvédő brit Andy Murray számított a fő esélyesnek, és ő érvényesítette is a papírformát. Murray színvonalas döntőben, négy játszmában múlta felül az argentin Juan Martín del Potrót. A brit teniszező ezzel a sportág olimpiai története során az első sikeres címvédő lett, az argentin játékos pedig a londoni bronz után most ezüsttel büszkélkedhet. Érem nélkül maradt a 2008-as bajnok Rafael Nadal, aki a bronzmeccsen három játszmában kapott ki a japán Kej Nisikoritól. Kej 6:2, 5:2-es vezetésről engedte meg a harmadik játszmát. Női párosban orosz, vegyes párosban pedig amerikai bajnokot avattak.