2024. május 8., szerda

Kőfaragók

Verebes Sanyi bácsi végigsimított izzadó homlokán, majd kezét kőporos nadrágjába törölte. Magasba emelte a stockhammert, és ráütött az előtte álló, két bakra felhelyezett sírkeretre. Ütemesen pattogott az éles fémhegyekben végződő kalapács, a vékony cementréteg mögül keskeny sávokban máris megjelent a fehér szemcse.

– Verebes úr vagyok – mondta sunyin biccentve Tamásnak, az inasnak. – Akinek az apja is Verebes úr volt – tette hozzá, mint mindig.

– Ma jó meleg lesz – szólt Tamás, aki a keret másik oldalát kezdte el.

Hallgattak egy darabig.

– Sanyi bácsi, maga nem svercel? – tette fel a kérdést elhaladóban az egyik segéd. Verebesnek ugyanis lecsatolhatóan fából volt az egyik lába, belül üres. Az ilyen kérdésre persze fel volt készülve, már elhangzott néhányszor.

– Nem én! – válaszolta derűsen, majd egy kis hatásszünetet tartott: – Hiszen az apám is Verebes úr volt.

Így múlogatott az idő.

Tamást általában soha nem engedték pihenni. Lévén a legfiatalabb, ugráltatták mindenért. A segédek, a mester is. Tomi fiam, segíts betont keverni! Tomi, menj el a boltba egy kis sörért. Vagy: Tomi fiam, szaladj el az üzletbe, kérdezd meg, hogy megérkezett-e már a cement. Tomi, tisztítsd meg a szerszámokat! Csak Verebes bácsi nem kérte meg semmire. Illetve egyre, szombatonként a sportfogadási szelvényeket befizetni. No de akkor sem csak az övét, hanem a többiekét is. De ma nem szombat volt. Csak kedd.

Közben egyre melegebb lett. Verebes úr levetette az ingét, a szalmakalapot viszont a fején hagyta.

– Gyömbérrel jó a vadhús! – jelentette ki az egyik segéd.

Zentagunarasi tisztaszoba (Ótos András felvétele)

Zentagunarasi tisztaszoba (Ótos András felvétele)

Ezen mindannyian nagyot nevettek. Akadtak ilyen mondataik, gyakran minden értelem nélkül, esetleg valamilyen régi, már feledésbe merült történethez fűződően; ezek a szavak maradtak csak, mondatfoszlányok, amelyekkel sikerült megtörni a csöndet. Például: Józsi, kitetted az új nyakkendődet? Vagy: Nándi, kérlek, ne rontsd el a gyereket! Ezeken aztán nagyon jót tudtak derülni. Elhangzottak ezek a mondatok napjában akár tízszer is.

– Gyömbérrel? – kérdezte tehát vigyorogva Verebes úr, akinek az apja is köztudottan Verebes úr volt.

– Igen, gyömbérrel! – vágta rá valaki kuncogva.

Így érkezett el a dél. Ebéd után indultak a temetőbe.

Antal, a kérlelhetetlen temetőcsősz nem ismert tréfát. Most is pattogó szavakkal fogadta a munkásokat: a szerszámokat ide rakhatják, a betont amott keverhetik meg, erre az új sírra meg rá ne lépjenek.

Nekigyürkőztek a munkának: elsimították a talajt, összeszerelték a sablonokat, beöntötték a betont, amely gyorsan kötött a hőségben, majd ráhelyezték a már kész kereteket.

– Ez nincs vinkliben, ferdén áll, egy-két centivel beljebb kell hozni! – szólt oda fontoskodva a temetőcsősz a mesterhez.

Az engedelmesen megemelte a keretet, majd visszahuppantotta eredeti helyére.

– Így már jó, Antal bácsi? – kérdezte.

– Jó! – mondta a temetőcsősz elégedetten. Szigorú és következetes ember volt. De munka végeztével saját borával kínálta meg a munkásokat.

Késő délután értek vissza a műhelybe. Tisztogatni kezdték a szerszámokat, lassan, pedánsan. Fényesre mosták a lapátokat, helyükre kerültek a vésők. Verebes úr egy vasreszelővel gondosan eltávolította a stockhammer fogai közé beékelődött és megkeményedett cementport. Az inasok felsöpörték az udvart, majd mindannyian leültek a kövekre. De még egyikük sem mozdult.

– Nándi, kérlek, ne rontsd el a gyereket! – kockáztatta meg az egyik segéd, a mondat azonban most valahogy visszhangtalanul szállt el. Lassan azért kászálódtak.

– Gyömbérrel jó a vadhús! – mondta ekkor sunyi mosollyal Verebes úr, akinek az apja is Verebes úr volt, mókás nyomatékkal tagolva a szavakat. És akkor szépen, mindannyian elindultak.

(Az írás Üveggolyó mellékletünkben jelent meg.)