2024. április 26., péntek

Prózája tovább él

Eszterházy Péterre emlékeztek Újvidéken

A Duna menti sétánynál lehorgonyzott Zeppelin hajón szervezik meg csütörtökönként a Beszélgetések a szeretetről (olvasás nyomán) elnevezésű könyvfesztivált, keretében tegnapelőtt emlékesttel tisztelegtek a július 14-én elhunyt Eszterházy Péter előtt. Az íróról és irodalmi munkásságáról beszélt Végel László regény- és drámaíró, esszéista, Vickó Árpád műfordító, valamint Gojko Božović író, kiadóház-igazgató, és Đorđe Randelj, a fesztivál házigazdája.

A kortárs európai irodalom talán legjelentősebb alakja, Eszterházy Péter legújabb kötete Hasnyálmirigynapló címmel nem sokkal halála előtt jelent meg, amelyben  sajátos módon, kendőzetlenül vall betegségéről. Prózájával, stílusával, gondolkodásmódjával különösen népszerű szerzőként él tovább a köztudatban, aki betegsége ellenére is végig jelen volt az irodalmi és kulturális közéletben. A számos díjjal kitüntetett alkotó műveit több nyelvre lefordították. Eszterházy regényeit szerb nyelven, A szív segédigéi és Semmi művészet című műveket Vickó Árpád fordításában az Arhipelag könyvkiadó jelentette meg.

Eszterházy utoljára öt évvel ezelőtt járt Szerbiában. Az Arhipelag könyvkiadó és a Belgrádi Európai Irodalmi Fesztiváljának meghívására Belgrádba és Újvidékre látogatott.