2024. április 26., péntek
Sziget 2016

Rihanna

Forró hétvége a hideg sátrakban

Az első két napot (ami még csak nem is igazi nap, csak csupán bevezető az igazi fesztiválhoz) rengeteg ember, forró hangulat, már startpontjuknál is eszeveszett bulik és éjszakai fagypont körüli állapot jellemezte.

 A mínusz egyedik nap, amely idén már végképp semmiben sem hasonlított egy fesztiválon kívüli tevékenységre, egy halom koncertet kínált a tömegeknek. (A tömeg összetételében alig van változás: a franciák vezetnek, de szép számmal jött holland és brit, továbbá megerősödni látszik az olaszok jelenléte.) Az eleddig csak a rendes fesztiválnapokra rendelt különbulik már szerdán megkezdődtek egy szélfogó partival, a nulladik napon pedig óriás műanyag tapsoló botokkal ünnepeltük az este hét órát, a fő koncertek kezdőidejét.

 A miniszegyet az sem tette tönkre, hogy a Skunk Anansie heves rockkoncertje közepette lezuhant az ég, és a további néhány órában nem is állt el a hideg őszies eső. Sky, a Szigeten már sokadjára vendégeskedő bend kopasz énekesnője ebben a helyzetben is igazi show(wo)manként járt el. A Die Antwoord nevű formációról évek óta eldönthetetlen, vajon komolyan gondolják-e szövegeiket, amelyeket egyfajta modern Prodigyként tálalnak eszeveszett dubstep-ütemekre – a lényeg, hogy a tömeg hatalmas lendülettel indul meg erre az ironikus ritmussalátára. A szerda este abszolút sztárja pedig a The Chemical Brothers lehetett, hiszen a harminc éve koncertező electro-bandát sokan várták ide. Az utóbbi évek számos diszkóslágerét előállító testvérpár kitett magáért, és a sártól úszó Nagyszínpadnál több tízezren ünnepelték. A szintén teljes erőből tomboló Petőfi Rádió-VOLT fesztivál színpadjára elsősorban a Budapest Bár, a remek formáját futó tündérkirálynő, Bocskor Bíborka és a Magashelyi Underground és Szabó Balázsék csábították a nézőket. Az est egyik legszebb pillanata azonban a színészekből verbuvált Ashes to Ashes koncertje volt – David Bowie emlékére. A többek közt Gyabronka Józsefet, Ónodi Esztert, Hámori Gabriellát és Kamarás Ivánt felsorakoztató produkció többórás főhajtás volt a nemrég elhunyt művész életműve előtt.

A nulladik nap már jobban hasonlított a Sziget szokásos fellépőlistájához: a Punnany Massif a délutáni bemelegítésért felelt, Jake Bugg szinte egyszemélyes indie-country koncertje igazi felfrissülés volt a vele együtt kisütő nappal, Parov Stelar, az osztrák electro-swing-előadó pedig Vaya con Diosra havazó spanyolos kalapban zúdította ránk a pattogó ritmusokat.

Lehet azt állítani, hogy egy világsztár bármit megtehet, de tekintve, hogy a csütörtökön a Szigeten tartózkodó tömeg nagy része csakis Rihanna miatt volt kinn a Hajógyári szigeten, szerintem pofátlanságnak minősül, hogy az énekesnő fél órát késett. Már csak azért is, mert a Sziget Nagyszínpada a zaj miatt nem üzemelhet 23 óra után, ha pedig Rihanna tízkor kezdi a koncertjét, az meglehetősen hajaz az évekkel ezelőtti Red Hot Chilli Peppers-ügyre Inđiján… Az amerikai lemezeladási listák élvonalában évek óta tartózkodó Rihanna minden slágerét előadta az egy óra alatt – zanzásított, playlist-szerű üzemmódban, különösebb kommentárok nélkül, többnyire egy kapucnis dresszben, amely takarta az arcát. A playlist-jellegnek köszönhetően például az egy nyár slágerének számító Umbrellából pontosan egy percet és negyvenöt másodpercet kapott a nagyérdemű.

Az újabb hidegtől átfagyott éjszaka (négy fokos rekordhőmérséklet) után a péntek már napsütésesre sikeredett: a John Newman felvezette nagyszínpadi estét a Bastille zenekar teljesítette ki, akik másodszor járnak itt, de első alkalommal még a délutáni műsorsávban futottak. A brit pop-rock banda után a szót Manu Chao és a La Ventura vették át a megszokott ütemekkel. Az A38 sátor is megkezdte működését, ezer másik helyszínnel egyetemben – az alternatívabb zene kedvelői a kicsit lelassult és kicsit elektronizálódott, de még mindig full hangerőn közlekedő Editors zenéjére őrjönghetett. A Petőfi színpadán az Anna and the Barbies, a Hiperkarma és az újabban felfutó Margaret Island vitték a stafétát.

A hétvége talán a legkeményebb a Fesztivál egyhetessé duzzadt programsorozatában: a szombati nagyszínpados line-upban ott nyomul a Quimby, a brit Bring me the Horizon, az először itt turnézó ritkaság, az izlandi Sigur Rós, és a bombasztikus Muse zenekar is, a vasárnapot pedig a SUM41, Tinie Tempah és David Guetta fémjelzi majd. Az A38-as sátorban szombaton Roisín Murphy, vasárnap pedig a Bloc Party a legnagyobb húzónevek.