2024. április 26., péntek

Bátran és minőségesen

Folyamatban van a Bethesda napközijének akkreditációja – A szolgálat kliensei számos programban vesznek részt

A topolyai Bethesda Szeretetszolgálat immár tizenhárom éve működteti napközijét, amelybe felnőttek és gyermekek egyaránt járnak az év tizenegy hónapjában. A törvény értelmében minden ilyen és hasonló funkciót ellátó intézménynek ki kell váltania a működési engedélyét, amely az elkövetkező években feljogosítja őket arra, hogy folytassák tevékenységüket. Éppen ezért a Bethesda munkatársainak is igencsak mozgalmas volt az év első fele, és a szükséges dokumentumokat májusban, még a határidő lejárta előtt sikeresen átadták. A szervezet megkapta a választ, és jelenleg a hiánypótlás zajlik, amire egy hónap áll a rendelkezésükre, és ezt követően, reményeik szerint már ősszel kézbe vehetik az elismervényt. A Bethesda ezt követően akkreditálva működtetheti a felnőttek napközijét, napi nyolc órában, tudtuk meg Cipó Rózsától, az intézmény vezetőjétől, valamint Huber Varmuzsa Anikótól, az intézmény gyógypedagógusától, akik azt is elmondták, hogy a klienseik a gyakorlatban nem fogják érzékelni a változást, hisz náluk a minőség mindig alapkövetelmény volt, ami már abból is látszik, hogy gondozottjaik nemcsak a topolyai, hanem más, vele határos községekből is igénybe veszik szolgáltatásaikat. A Bethesdának négy állandó munkatársa van, a már említetteken kívül két ápoló is a csapat tagja, az intézmény működését pedig önkéntesek, gyakornokok vagy gyakorlaton lévő fiatalok is segítik.

Természetesen nem csak a papírügyek elvégzéséről szólt a 2016-os év első fele, a napközi ellátás folyamatos volt, és a kliensek számos programban vettek részt. A tavalyi évben az intézménynek különböző pályázatok, támogatások segítségével sikerült felépítenie egy üvegházat, amelyből az idén kerültek ki az első palánták, amelyeket a helyi közösséggel közösen a város szépítésére használtak fel. Szintén első alkalommal szerveztek vagy vettek részt olyan programban, amelynek keretén belül a gondozottakkal aludtak. Először három klienssel részt vettek a Kopaonikon megszervezett Önállósulási Üdülésen, ahova az értelmi fogyatékossággal élőkkel foglalkozó vajdasági civil szervezeteket tömörítő szövetség segítségével jutottak el, és amely egy hétig tartott. Ezen felbuzdulva az intézmény falai között is szerveztek egy ottalvós bulit, amelyen a bácsfeketehegyi Izida kliensei is részt vettek. Mint megtudtuk egy-egy ilyen eseményen nem minden gondozott vesz részt, csupán azok, akik képesek arra, hogy hosszabb-rövidebb ideig távol legyenek a megszokott környezetüktől. A topolyai eseményen olyan kliensekkel is megpróbálkoztak, akikről nem tudták biztosan, hogy képesek lesznek a szüleiktől távol aludni, de mint mondák, „nagy falatot próbáltunk lenyelni, de sikerült”. Az, hogy ki melyik programon vesz részt, az nagyban függ a gondozott életkorától és a fogyatékossága súlyosságától, így például a kanizsai fürdőzésen, amely program már hagyományosnak mondható, és amelyre szintén a nyáron került sor, a súlyos sérüléssel élők és a gyerekek vettek részt. Emellett a kishegyesi Endukas Lovas Egyesület jóvoltából egy lovagláson is részt vettek, amelyre kortól függetlenül azokat a klienseket vitték el, akikről biztosan tudták, hogy rá mernek ülni a lovakra. Emellett egy vonatozással és egy tiszai hajótúrával is igyekeztek színesebbé tenni gondozottjaik napjait.

Jelenleg szünetel az intézmény működése, az új idény a hagyományokhoz híven szeptember elsején kezdődik. Ami a terveket illeti, meg kell említeni, hogy szeptember 3-án egynapos lovastábort szerveznek a Cékus-tanyán, amelyen jelen lesznek több vajdasági hasonló tevékenységet folytató egyesület tagjai is, valamint a Topolyai Napokon is részt vesznek, és többek között bemutatják az általuk készített kézműves termékeket.