2024. április 26., péntek

Karbantartás a távfűtőművekben

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

A két fűtési idény közötti időszakban a Szabadkai Távfűtőművek berendezéseinek éves karbantartását végzi, ezzel biztosítva a zavartalan hőenergia-ellátást. A nagyjavítást az üzemi berendezéseken, magán a hálózaton, illetve az alállomásokon végzik, írja a subotica.com hírportál. A karbantartást meghatározott dinamika szerint végzik, a munkálatokra 50 millió dinárt különítettek el.

Ivana Pavlović, a vállalat főmérnöke elmondta, a teljes hálózat korábban fel lett újítva, megbízhatóan működik, ezért csak kisebb javításokra van szükség. Az alállomásokon gépészeti és építészeti javításokat végeznek, annak érdekében, hogy a felszerelések megbízhatóan működjenek a fűtési szezonban. Folyamatban van a Jovan Nenad cár téren az 1, 3 és 5-ös számú épületek csatlakozásának szanálása, ahol még mindig a régi vascsövek vannak felszerelve. A vállalat szakemberei a mérések során szivárgást állapítottak meg, ezért ezeket a vezetékeket újabb, előzetesen szigetelt csövekre cserélik le. A 2005-ös év óta szinte a teljes elosztó hálózatot megújították, kivéve néhány vezetéket, amelyek szanálását fokozatosan végzik.

A karbantartással párhuzamosan a távfűtőművek kapacitásainak bővítését is végzi. A cég egy új, 35 MW-os kazánt kapott, így bővül a termelői kapacitás, ami szintén az ellátás biztonságát és hatékonyságát növeli majd.