2024. április 26., péntek

Ki pisil és ki nem

Az ellenzék egy része kivonult – A DP és más pártok azt kifogásolták, hogy az Ügyrend rendelkezéseivel ellentétben hívták össze a parlament ülését

A Szerbiai Képviselőház folyamatban lévő ülésén, amelynek napirendjén a köztársasági kormány következő összetételének megválasztása szerepel, a Demokrata Párt és más ellenzéki politikai csoportosulások a képviselőház ügyrendjének megsértésére hívták fel a házelnök figyelmét. Elmondásuk szerint az Ügyrend értelmében a parlament üléseit hét nappal korábban kell összehívni, ezt az ülést viszont 24 órával korábban hívták össze, ami nem csak szabályellenes, hanem emiatt nem volt idejük tüzetesen áttanulmányozni az ülés anyagát. Ha a képviselőház nem tartja magát ehhez a rendelkezéshez, akkor meg kell indokolnia, hogy ez miért van így, mutattak rá egyebek mellett a Demokrata Párt képviselői. Maja Gojković házelnök indoka a sürgősségre az volt, hogy a köztársasági kormánynak mielőbb meg kell alakulnia. Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnökének azon megjegyzésére, hogy a választásokat április 24-én tartották meg és azóta semmi nem tette indokolttá a kormány megalakításának tekintetében jellemző késlekedést, nem reagált a házelnök.

Ezt követően a DP, a Szociáldemokrata Párt és az Elég volt mozgalom képviselői tüntetőleg elhagyták az üléstermet. Erre Aleksandar Vučić kormányalakító is reagált, nemtetszésének adva hangot. A kivonuló képviselőket a nép választotta meg, az ülésteremben lenne a helyük, nyomatékosította. Mint hozzáette, míg ő és csapata hónapokon át éjjel-nappal dolgoztak az expozén, addig egyeseknek az is nehezükre esik, hogy az ülésteremben maradjanak és meghallgassák a kormány programját.

Az ülés egyik másik központi témája a toaletthasználat. Egy óra olvasást követően Vučić megjegyezte, az is megtörténhet, hogy éjjel egy óráig sem fejezi be a program ismertetését. Ezt követően valamikori párttársához és politikai atyjához, Vojislav Šešeljhez, a Szerb Radikális Párt elnökéhez fordult, mondván: lehet, hogy neki és párttársainak pelenkára lesz szükségük, neki azonban nem. Šešelj nevetve biztosította arról, hogy bírja még a strapát és ha kell, két napon át az ülésteremben fog ülni. A toalett és a pelenka ezt követően is több alkalommal téma volt.