2024. április 26., péntek

Budimović: Irreális volna, ha tovább emelkedne a sertéshús ára

Irreális volna, ha a sertés élősúlya és a sertéshús ára tovább emelkedne – vélekedik Nenad Budimović, a Szerbiai Gazdasági Kamara (SZGK) mezőgazdasági egyesületének titkára. Az élősúly és a disznóhús ára nem volt ilyen magas az utóbbi öt évben – mondta Budimović, aki szerint az árat úgy lehetne stabilizálni, ha az Árutartalékok Igazgatósága felkínálna megvételre a szerbiai húspiacon mintegy 20.000 vágósertést.

A sertéshús a húsáruboltokban az utóbbi két hétben mintegy 40 százalékkal drágult meg, annak következtében, hogy emelkedett a hízósertés ára.

„Irreális volna a további áremelkedés, mert az csökkentené a boltokban a hús iránti keresletet. Eljött az ideje, hogy az állattartók és a húsfeldolgozók egyességre jussanak azzal kapcsolatban, hogy a jövőben a jelentősebb áremelkedések, illetve -csökkenések esetén miként fognak közösen fellépni” – jegyezte meg az SZGK titkára.

A helyzet szerinte rendeződhet, ha az állam interveniál és az Árutartalékok vágósertést dob a piacra, valamint ha a sertéshizlalással foglalkozók ismét felszaporítják az állományukat. A gazdák sem őrizhetik vég nélkül az óljaikban a hízóállatokat arra várva, hogy mikor lesz a disznónak kedvező ára – tette hozzá.

A Matijević Húsipari Vállalat tulajdonosa a héten azt nyilatkozta, hogy a sertéshús ára tovább fog emelkedni. Emlékeztetett arra, hogy a tőkehús kilogrammja 390 dinárról napok alatt 520 dinárra szökött fel.

„Ezzel még nincs vége, a piac csak akkor nyugszik meg, ha a tőkehús ára eléri a 600 dinárt” – mondta Predrag Matijević.