2024. április 26., péntek

Növelni a toleranciát

A Kis-Bácska civil szervezet rendezvénye a Topolyai-tó partján

Egyes felmérések alapján az emberiség 7-8 százaléka él valamilyen betegséggel, sérüléssel, fejlődési rendellenességgel; egy részük a szklerózis multiplexszel. A statisztikák szerint Szerbiában körülbelül nyolcezerre tehető azoknak a száma, akik ebben a betegségben szenvednek, de a szakértők egybehangzó véleménye szerint a számuk jóval több. A Kis-Bácska nevű szervezet a Topolya és a Kishegyes községben élő betegeket tömöríti, a tagsága jelenleg 39 főt számlál, és egyike a legaktívabb hasonló tevékenységet folytató szervezeteknek. A multiplex szklerózis világnapján többedmagukkal megtartják az MS-napot, de például október folyamán hagyományosan faültetést szerveznek. A legújabb projektjük a Mozgással egy szebb jövőért elnevezést kapta, amelynek célja egy mini rehabilitációs központ létesítése, és amelyet a helyi önkormányzat és a tartományi közigazgatás támogatásával valósítanak meg, míg az ideiglenes helyszínt a topolyai Vöröskereszt biztosítja.

Az egyesületek tagsága által készített kézműves termékekből kiállítást szerveztek (Benedek Miklós felvétele)

Az egyesületek tagsága által készített kézműves termékekből kiállítást szerveztek (Benedek Miklós felvétele)

A szervezet hét éve szervezi meg a Tolerancianapot a Topolyai-tó partján, ahol minden évben számos hasonló tevékenységet végző szervezet tagjai találkoznak. Az idei rendezvényre szerdán került sor, körülbelül százan vettek részt rajta, és miután tavaly a horvátországi vendégek részvételével nemzetközivé vált, az idén tovább szélesedett a paletta, és a magyarországi Karcagról is érkeztek látogatók. Újságírói kérdésre Nyeső Paul, a Kis-Bácska elnöke elmondta, hogy az akció célja a figyelemfelkeltés, illetve a különböző rokkantsággal élőkkel szembeni tolerancia növelése. A rendezvényen különböző kézműves-foglalkozásokra, sportvetélkedőkre is sor került, valamint a részt vevő egyesületek által készített kézműves termékeket is kiállították. A rendezvényen részt vettek a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat tagjai is. Papp Julianna, a szervezet elnöke újságírói kérdésre elmondta, hogy nagyon jó kapcsolatot ápolnak a Kis-Bácskával, és ennek köszönhetően már korán csatlakoztak a Tolerancianaphoz, és nemcsak a szklerózis multiplexszel élőkkel jöttek, hanem olyan kliensekkel is, akik valamilyen más betegségben szenvednek. Papp elmondása szerint e találkozó remek lehetőséget nyújt arra, hogy megismerjék a hasonló tevékenységet folytató szervezetek munkáját, és tapasztalatokat gyűjtsenek az elkövetkező feladatok megoldásához.

A rendezvényt a topolyai helyi közösség, a helyi önkormányzat, a Vöröskereszt helyi szervezete, a Petőfi Sándor Cserkészcsapat, a Capriolo vállalat, a kishegyesi és a bácsfeketehegyi helyi közösség, valamint Kishegyes önkormányzata támogatta.