2024. április 26., péntek

Bízhatunk a szerbiai igazságszolgáltatásban

Válaszolva Gunther Krichbaumnak, a német Bundestag Európa-ügyi bizottsága elnöklőjének hétfői nyilatkozatára, hogy az uniós integráció folyamatában Szerbiától elvárják a belgrádi német nagykövetség felgyújtásának kivizsgálását, illetve a tettesek és felelősök büntetőjogi felelősségre vonását, Nikola Selaković ügyvezető státusú igazságügyi miniszter abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a szerbiai igazságügyi szervek kivizsgálják az ügyet, és megállapítják a tényállást, „legyen az akármilyen”.

Krichbaum az European Western Balkans internetes portálnak nyilatkozva kifejtette: Németország addig nem járul hozzá a tárgyalási fejezetek, azaz a csatlakozási folyamat lezárásához, amíg Szerbiában nem születik bírósági ítélet Németország belgrádi nagykövetségének 2008 februárjában történt felgyújtása ügyében. Ez a joguralom kérdése – nyomatékosította a politikus.

Az ügyben 2012-ben kezdődött el a nyomozás. Gyanúsítottként kikérdezték Stevan Bjelić nyugalmazott rendőrtábornokot, a belgrádi rendőrség akkori vezetőjét, Borivoj Tešićet, a csendőrség valamikori vezetőjét, Mladen Kuribakot, a belügyminisztérium rendőr-igazgatóságának akkori vezetőjét, Slobodan Vukolićot, a belgrádi rendőrség egyik volt vezető beosztású tisztségviselőjét és Bojan Markovićot, valamint Zoran Raškovićot, a csendőrség valamikori vezető beosztású tisztségviselőjét. Sajtóértesülések szerint a szóban forgó személyek ellen a belügyminisztérium azért tett bűnvádi feljelentést, mert a gyanú szerint nem hajtották végre a 2008. február 21-re bejelentett tüntetéssel kapcsolatos utasításokat.

A Koszovó függetlenségének kikiáltása után megtartott tüntetés napján nemcsak Németország, hanem az USA és Horvátország külképviseleteinek épületét is megtámadták. A belgrádi Felső Bíróság tavaly szeptemberben az USA nagykövetségének felgyújtása miatt kilenc vádlottat öt és tíz hónap közötti, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt, két személyt pedig felmentett a vád alól. A Horvátország és Németország nagykövetsége ellen elkövetett támadás ügyében a bíróság nem hozott ítéletet, mert mint azt a bírói tanács elnöke kifejtette: az ügyészség nem sorakoztatott fel elegendő bizonyítékot.