2024. április 26., péntek

Kinek csal az emlékezete?

Gecaj: Az albánok nem tesznek ígéretet „hitetleneknek”

Marko Đurić, a Koszovóval megbízott kormányiroda vezetője „hitetlen”, aki még egyszer bebizonyította, hogy nem ismeri az albánokat – jelentette ki tegnap Bajram Gecaj, a koszovói kormányfő tanácsadója, reagálva Đurić hétfői kijelentésére, hogy a híres albán ígéret elvesztette értelmét az albán politikusok körében.

Gecaj a saját közösségi oldalán kommentálta Đurić hétfői nyilatkozatát, kiemelve, hogy Đurić már többedik alkalommal bebizonyította, nem ismeri az albánokat, így nem tudja azt sem, hogy az albánok nem tesznek ígéretet „hitetleneknek”.

Mint ismeretes, hétfőn kezdődött és tegnap is tartott Brüsszelben a Belgrád és Priština közötti párbeszéd, amelynek napirendjén többek között a koszovói szerb községek közösségének megalakítása állt. Ennek kapcsán tavaly megállapodás is született a két fél között.

A tárgyaláson Marko Đurić kiemelte, hogy Isa Mustafa koszovói kormányfő újabbnál újabb feltételeket szab a koszovói szerb községek közösségének megalakítása kapcsán, és ezzel csak elodázza a megállapodásba foglaltak megvalósítását. Arra szólította fel a koszovói kormányfőt, hogy olvassa el a megállapodás szövegét, és tegyen eleget annak.

Erre Bajram Gecaj úgy reagált, hogy tulajdonképpen Đurić az, aki elfelejtette, miben állapodott meg a két fél, és reményét fejezte ki, hogy Brüsszelben majd felfrissíti az emlékezetét.

Đurićot Dušan Kozarev, a Koszovóval megbízott kormányiroda igazgatóhelyettese vette védelmébe. Gecajnak feltette a kérdést, hogy vajon a koszovói albánok politikai képviselőit és EU-képviselőit is hitetlennek tartják-e, hiszen a megállapodás általuk került aláírásra. Véleménye szerint az ilyen hozzáállással csak a határidők be nem tartását szeretnék elkendőzni. Mint elmondta, Belgrád minden megszabott feltételnek eleget tett, az albán fél pedig nem óhajtja megalakítani a koszovói szerb községek közösségét, ami a két fél közötti normális viszony kialakításának legfontosabb lépése.

Brüsszelben két napig tartottak a tárgyalások Belgrád és Priština között, és több olyan megállapodás is napirenden szerepelt, amely a két fél között még a múlt évben aláírásra került.