2024. április 26., péntek

Az állam állítsa meg a sertéshús árának emelkedését!

Vera Vida, a Szerbiai Fogyasztók Központjának (CEPS) elnöke szerint az államnak interveniálnia kellene, hogy megszűnjön a sertéshús árának emelkedése.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

„Az államnak interveniálnia és reagálnia kellene az ilyen mértékű drágulásra, mivel alapvető élelmiszerről van szó” – nyilatkozta a Beta hírügynökségnek Vera Vida, hozzátéve: a sertéshús árának további emelkedése még jobban hozzájárul a szerbiai fogyasztók amúgy sem rózsás helyzetének súlyosbításához.

„Szerbiában az élelmiszer 40 százalékos részesedéssel bír a fogyasztói kosárban, és ez rámutat a fogyasztók tarthatatlanul rossz helyzetére. Szerbia átlagos húsfogyasztása már az európai átlagot sem éri el – figyelmeztetett.

A CEPS elnöke szerint a kereskedőknek csökkenteniük kell a sertéshús árát, hogy ne halmozzanak fel árutartalékokat, ezzel számolni kell a várható keresletcsökkenés miatt.

Az utóbbi néhány napban a sertéshús a szerbiai piacon több mint 30 százalékkal drágult meg. A jelentős árváltozást a termelők a felvásárlási ár emelésével magyarázzák, hiszen szerintük most eléri az európai átlagot.

Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter úgy véli, a sertéshús drágulását a sertés-anyaállomány megfogyatkozása okozza, valamint a hús kiszállítása az ázsiai piacokra.