2024. április 26., péntek

Riasztó gyorsasággal terjed a bőrcsomósodáskór

Riasztó gyorsasággal terjed a bőrcsomósodáskór a szarvasmarhák között, a betegség az elmúlt hetekben elérte Szerbiát, Koszovót, Albániát és Montenegrót is, és akár Magyarországon is megjelenhet – hívta fel a figyelmet az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) annak kapcsán, hogy hétfőn Belgrádban találkozik az állategészségügyi szakértők egy nemzetközi csoportja.

A betegség Európában 2015 második felében először Görögországban jelent meg, majd az idén áprilisban Bulgáriában, ahol mintegy 2 hónap alatt az ország fele fertőzötté vált. A járvány azóta Koszovót, Albániát, Montenegrót és Szerbiát is elérte.

A bőrcsomósodáskór az állat bőrén okozott látványos elváltozásokról ismerhető fel. Legyek és szúnyogok által terjed, aminek a nyári meleg időszak különösen kedvez. Az emberre nem veszélyes betegség rendkívül nagy gazdasági kárt okoz, mivel a fertőzött állományban lévő összes fogékony állatot haladéktalanul le kell vágni, húsuk pedig nem használható fel.

A FAO szerint ha a helyzet nem javul, az egyelőre nem érintett, főleg szomszédos vagy kereskedelmi kapcsolatban lévő országokban is megjelenhet a betegség.

PODGORICA BETILTOTTA A MARHAHÚSKIVITELT

Montenegró a napokban beszüntette a marhahús és a szarvasmarha élőállat-kivitelét. Podgoricában ezzel a döntéssel reagáltak arra, hogy a múlt csütörtökön Gusinjén regisztrálták az első megbetegedést. „Már korábban betiltottuk a szarvasmarha és marhahús-készítmények behozatalát azokból az országokból, ahol a fertőzés jelen van. Ennek alapján, miután a bőrcsomósodáskor nálunk is megjelent, Montenegró is beszünteti az adott termékek és a szarvasmarha élőállat-kivitelét” – nyilatkozta a Vijestinek Budimir Mugoša montenegrói mezőgazdasági miniszter.

A montenegrói állategészségügyi szervek képviselői úgy vélik, a szomszédos Albánia irányából terjedhetett át a bőrcsomósodáskór Gusinjébe.

MAGYARORSZÁG VÉDEKEZIK

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) folyamatosan figyelemmel kíséri a bőrcsomósodáskór európai terjedését, a hazai állategészségügyi hatóság felkészült a jelentős gazdasági kárral járó betegség magyarországi megjelenésére. Többek között mintegy 600.000 adag vakcina beszerzése van folyamatban – közölte a Nébih az MTI-vel.

A betegség elleni védekezés leghatékonyabb módja az állatok oltása, az EU-s szabályozás szerint a megelőző vakcinázás alkalmazása jelenleg tilos, ezért Bognár Lajos országos főállatorvos egyeztetéseket folytat az Unió érintett szakmai fórumaival az engedélyezés érdekében. A kezdeményezést számos EU-tagállam támogatja – tájékoztatott a Nébih.