2024. április 26., péntek

Nyolcszor több a rendezvényekre, mint a gazdaság fejlesztésére

A Nagybecskereki Ügyviteli Kör (ZREPOK) közleményben fejezte ki elégedetlenségét a helyi parlament legutóbbi költségvetés-módosítása miatt. Szerintük ugyanis a hatalmi többség – előnyben részesítve a helyi rendezvényeket – megmutatta, hogy számára nem prioritása a helyi gazdaság fejlesztése. A szórakoztató rendezvényekre 62,5 millió dinárt hagyott jóvá a helyi parlament, ugyanakkor a helyi gazdaság fejlesztésére szánt összeget 87,6 százalékkal csökkentette, úgyhogy 60,2 millió dinár helyett erre a célra mindössze 7,4 millió dinár jut.

Előnyben a rendezvények (Fotó: Kecskés István)

Előnyben a rendezvények (Fotó: Kecskés István)

Tételesen felsorolva, a nagybecskereki vállalkozók azt nehezményezik, hogy a módosított költségvetésből a vállalkozások serkentésére – az eredetileg tervezett hétmillió dinár helyett – 1,2 millió dinárt hagytak jóvá, a fiatal mezőgazdasági termelők fejlesztési inkubátorháza pedig mindössze 360 ezer dinárt kap majd. A Továbbképzéssel a könnyebb munkahelyért projektum az eredetileg tervezett 422 ezer dinár helyett 61 ezer dinárral támogatást kap. Az energetikai hatékonyság megsegítésére eredetileg ötvenmillió dinárt irányoztak elő, de a módosított költségvetésből mindössze ezer (!) dinár jut. A ZREPOK szerint az is elfogadhatatlan, hogy a női vállalkozók támogatására szintén ezer dinárt hagytak jóvá az eredeti kétmillió dinár helyett.

A fentiek tükrében viszont meglepő, hogy turizmusfejlesztésre 115 millió dinárt hagytak jóvá, ami 45 millió dinárral több az eredetileg tervezettnél. Az ügyviteli társulás szerint a helyi önkormányzatnak elsősorban arra a kérdésre kell(ene) magyarázatot adnia, hogy miért költenek nyolcszor többet a helyi rendezvényekre, mint a helyi gazdaság fejlesztésére.

A vállalkozók szerint egyértelmű, hogy a költségvetés meghozatalakor voltak bizonyos tévedések és emiatt kellett esetenként 90 százalékkal is korrigálni egyes összegeket. Viszont az ilyen költségvetés-módosítás után 2016-ban nem lesznek komolyabb lokális gazdaságfejlesztési projektumok Nagybecskereken.