2024. április 26., péntek

Tovább fejlesztik a Duna-régiót Szerbiában

A galambóci vár körüli kerülőút és alagút kivitelezésére 2,3 millió eurót fordítottak

Aleksandar Vučić kormányalakító és a szerb kormány képviselőinek, valamint Michael Davenport, az Európai Unió küldöttségvezetőjének és Johannes Aigner, Ausztria belgrádi nagykövetének jelenlétében tegnap ünnepélyes keretek között megnyitották a galambóci (golubaci) vár körüli kerülőutat (610 méter) és egy alagutat (152 méter). A galambóci vár helyreállítási tervének keretében megvalósuló projektum értéke 2,3 millió euró. A munkálatok 2012-ben kezdődtek, az EU támogatásával. A teljes projektum összértéke 6,5 millió euró. A projektum kivitelezője az Osztrák Fejlesztési Ügynökség (ADA), amely a szerb kormány európai integrációs irodájával és a kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériummal működik együtt. A munkálatok várhatóan 2017 végéig befejeződnek.

Remélhetőleg 2017 végéig befejeződnek a galambóci vár felújítási munkálatai (Fotó: Beta)

Remélhetőleg 2017 végéig befejeződnek a galambóci vár felújítási munkálatai (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić a Duna régióba és a Golubacba való beruházástól Kelet-Szerbia fellendülését, gazdasági és idegenforgalmi újjáélesztését várja. Mint mondta, a környék lakosságának többsége Ausztriában dolgozik vendégmunkásként. Vučić őket is felszólította, hogy térjenek vissza szülőföldjükre, mivel szerinte a szerb kormány számára nem létezne nagyobb elismerés annál, ha ezek az emberek hazájukban is meg tudnának élni a munkájukból. Szerbia a jövőben is pályázik uniós pénzösszegre, és ezt a Duna-régió fellendítésére fogja fordítani, hiszen az európai népek többsége osztozik a Dunán – jegyezte meg.

A kormányalakító köszönetet mondott az EU-nak a támogatásért, valamint a munkálatok kivitelezőinek és a munkásoknak. A környező út helyreállítását 95 százalékban a szerb kormány finanszírozta.

A közúti és a vízi infrastruktúrába a jövőben is sokat tervezünk fektetni. A szerb kormány mindent megtesz azért, hogy a kelet-szerbiai régió minél jobban közeledjen Belgrádhoz. Az EU támogatásával folytatjuk a galambóci vár helyreállítását. Ezzel a beruházással ismét fellendíthetjük az életet Kelet-Szerbiában. Ha ez megvalósul, elképzelhetőnek tartom, hogy a vendégmunkásként külföldön dolgozók hazatérnek a szülőföldjükre. Üzenem neki, hogy szeretném, ha hazatérnének és itthon gyarapodnának. A környéken mind több csónak, mind több hajó lesz, strandokat tervezünk kiépíteni, hogy a turisták jól érezzék itt magukat – fogalmazott Vučić.

Aigner meglepetésének és örömének adott hangot, amiért a küldöttséget a Kék Duna-keringővel fogadták. Vučić megjegyezte, ezen nem érdemes csodálkozni, hiszen a környékről nagyon sokan Ausztriában dolgoznak, és viccelődve hozzátette, számukra a Kék Duna-keringő olyan, mint a kóló. Később Aigner megerősítette, hogy az ADA a jövőben újabb 800 ezer euróval járul hozzá a galambóci vár helyreállításához.

Davenport örömének adott hangot annak, hogy 6,5 millió euróval az EU is kiveszi részét ebből az európai projektumból. Értékelése szerint az utóbbi években hatalmas munkát sikerült elvégezni. A projektum csak egy eleme a Szerbia és az EU közös, a Duna régiójának felélesztésére irányuló programjának – emelte ki a diplomata.

A környék felélesztése és a szóban forgó projektum eredményeként hamarosan 30-40 helybeli fiatal kaphat munkát a lehető legkülönbözőbb területeken – nyilatkozta Nebojša Mijović, Golubac polgármestere. A szerb kormány és Golubac önkormányzata közösen 100 millió dinárt fordított a vár helyreállítására.