2024. április 26., péntek

Küllődön is fertőzött a víz

Küllőd (Kolut) a kilencedik település Zombor környékén, ahol az illetékes hatóság fertőzöttnek nyilvánította a vezetékes vizet, és megtiltotta annak használatát. Eddig a településeken tartós vagy ideiglenes fertőzéseket jegyeztek, volt, ahol az arzén, máshol az emberi ürülék okozott gondot.

Előfordult, hogy röviddel a vízhasználati tilalom feloldása után, újra fertőzést észleltek. Ez történt például Doroszlón is, ahol hét víznyerő kút is működik, de gyakran valamelyiket le kell zárni. Most Zombor Város és a Vodokanal Kommunális Közvállalat áthidaló megoldásként fertőtlenítő készülékekkel próbálja megoldani a problémát, ám az illetékesek a falu városi vízhálózatra történő rácsatlakoztatásában látják a végső megoldást.
Küllődnek is saját, a helyi közösség kezelése alatt álló víznyerő helye és vízvezetéke van, amelyben most két helyszínen, az általános iskolánál és egy hentesüzletnél fekális eredetű fertőzést mutatott ki az elemzés. Ez miatt az egészségügyi hatóság megtiltotta a faluban a vezetékes víz használatát, nem szabad belőle sem inni, de még mosogatásra és tisztálkodásra is alkalmatlan.