2024. május 5., vasárnap

„Nem növelhetők a fizetések és a nyugdíjak”

A szerb képviselőház pénzügyi, költségvetési és közpénzfelhasználást ellenőrző bizottsága pénteken elfogadta a Költségvetési Tanács múlt évre vonatkozó jelentését, és továbbította a képviselőháznak elfogadásra.

A bizottsági ülés több mint négy órán át tartott, melynek során Vladimir Vučković, a Költségvetési Tanács tagja kifejtette, hogy megfelelő intézkedésekkel 2019-ig, azaz a mostani négyéves parlamenti ciklus végéig elérhető cél a GDP-arányos költségvetési hiány visszaszorítása 0,5 százalékra. Hozzátette: arra is szükség volna, hogy az államadósság – amely ma jelentősen meghaladja a törvényben előírt, a hazai össztermékhez (GDP) mért 45 százalékos küszöböt – ismét csökkenni kezdjen.

„A Költségvetési Tanács azt az álláspontot képviseli, hogy továbbra is ki kell tartani a fizetések és a nyugdíjak befagyasztása mellett, pontosabban a fizetések jövőre sem, a nyugdíjak pedig 2018-ban sem emelkedhetnek. Erre azért volna szükség, hogy a GDP-arányos költségvetési hiányt vissza lehessen szorítani 0,5 százalékra – mondta Vučković.

Nikola Altipamarkov, a Költségvetési Tanács másik tagja arról beszélt, hogy tavaly a háromtagú tanács munkájának középpontjában a szürkegazdaság elleni küzdelem állt, de nagy figyelmet fordított a gazdasági növekedés lehetőségeinek a feltérképezésére is.

A Szerb Haladó Párt képviselője, Veroljub Arsić kijelentette, a most hallott beszámoló kielégítőbb volt minden korábbi jelentésnél. Hozzátette: ennek ellenére fel kellene hagyni végre az „apokaliptikus felhangú előrejelzésekkel”.

Zoran Krasić, a Szerb Radikális Párt képviselője azt rótta fel a Költségvetési Tanács jelentésével kapcsolatban, hogy az nem tájékoztatott a parlament által jóváhagyott hitelek szerkezetéről.