2024. április 26., péntek

Tisztújítás után

A topolyai helyi közösség vezetőségét érintő személycserékről, tervekről

A topolyai helyi közösség végrehajtó bizottságának és a helyi közösség tanácsának legutóbbi, július 11-ei ülését a tisztújító jelzéssel illethetjük, a vezetőséget érintő lemondásokat ugyanis kinevezések követték, egyéb napirendi pontokat nem tárgyaltak az ülésmenetek során. A végrehajtó bizottság új elnöke Mirić Námesztovszki Kornélia lett, a tanácselnöki tisztség betöltésére Predrag Lalovićot nevezték ki.

A topolyai helyi közösség Fő utca 44. alatt található központi létesítményének kapuja minden munkanap 7-től 15 óráig nyitva áll a polgárok előtt, és a 024-711-170-es telefonszámon is tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők (Szabó Anikó felvétele)

A topolyai helyi közösség Fő utca 44. alatt található központi létesítményének kapuja minden munkanap 7-től 15 óráig nyitva áll a polgárok előtt, és a 024-711-170-es telefonszámon is tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők (Szabó Anikó felvétele)

Mint arra ottjárunkkor a helyi közösségben választ kaptunk, a korábbi vezetőség részéről történő lemondások oka – egyetlen kivétellel (Milan Janus esetében), amikor is új munkaviszony létesítése okán a munkaköri összeférhetetlenség elkerülése végett történt a lemondás – személyes indíttatású, jellegű volt. Szatmári Mihály, a végrehajtó bizottság elnöke lemondott tisztségéről, és egyben bizottsági tagsági megbizatásáról is, helyette Mirić Námesztovszki Kornéliát nevezték ki a végrehajtó bizottság első emberévé. Milan Janus lemondott tanácselnöki tisztségéről, helyére Predrag Lalovićot nevezték ki, aki ezt megelőzően a helyi közösség titkárának pozícióját töltötte be. Mánity István, a helyi közösség tanácsának elnökhelyettese is lemondott. Mánityot Szatmári Mihály váltja tisztségében. A felsoroltak mellett Milan Janus és Mánity István továbbra is a helyi közösség tanácsának tagja maradt, rendkívüli választások kiírása nem várható. A helyi közösség titkárának Cvijeta Janust választották meg. A végrehajtó bizottság elnökhelyettesének személye nem változott, a tisztséget Hrnjak Suzana tölti be 2017 decemberéig. A július 11-én is életbe lépett megbízatások, mandátumok mindegyike 2017 decemberéig marad érvényben. A változások részét képezi, hogy döntés született arról, hogy a polgárbarát helyi közösségi vezetés biztosítása végett a végrehajtó bizottság elnöke minden munkanap 7–15 órig a helyi közösség központi létesítményében végzi munkafeladatait, tart fogadóórákat.

-A helyi közösség 2016-ban 67 millió dináros kerettel gazdálkodhat. A költségvetés kerete 13 millió dinárral magasabb a múlt évihez képest. A tervezett keret több mint ötven százaléka, 32 millió dinár a kommunális rendeltetések kivitelezését szolgálja. A közművesítési célok megvalósítása továbbra is prioritás, az utak és utcák javítására, kiépítésére, a vízhálózati rendszer fejlesztésére. Jelenleg a topolyai önkormányzatban közbeszerzési pályázatok kiírása van folyamatban a városunkban található járdák betonozására, valamint kátyúzásra. 5,5 millió dinár értékű a pályázati kiírás betonozásra, és 5,8 millió dinár értékű az aszfaltozásra vonatkozó kiírás. A helyi közösség közbeszerzési tervében szerepel, 2,2 millió dinár értékben, a helyi közösségi létesítmények, otthonok karbantartására, felújítására vonatkozó pályázati kiírás, amely szintén folyamatban van. Feltehetően két hónapon belül megkezdődik a meszelés, ajtó- és ablakcsere öt lokáción: a topolyai helyi közösség központi épületében, a karkatúrihelyiségben, az Új otthonban, a Vásártéri otthonban és a Csáki Lajos otthonban – fogalmazott Mirić Námesztovszki Kornélia.

– Mint arról korábban beszámoltunk: 2015 júniusától 2016 március 15-éig a Tartományi Munkaügyi, Foglalkoztatási és Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárság, majd a topolyai önkormányzat támogatásának köszönhetően a közmunkaprogram által 16 munkást foglalkoztathattunk. A közmunkások mindenekelőtt a közterületeket tartották folyamatosan karban, a fűnyírás, a szemétszedés volt a feladatuk, a tópart és a parkok, az iskolák környékének karbantartása, a virágágyások rendezése, öntözése. Ezen feladatokra – a topolyai önkormányzat sikeres pályázata révén – két hónapos kihagyást követően, május 16-ától 18 munkást tudtunk biztosítani, akik a jelzett támogatás jóvoltából október közepéig látják el feladataikat. Továbbra is elsőbbséget élvez helyi közösségünk számára a városi vízhálózat javítása, fejlesztése is. Erre a célra a folyó évre vonatkozóan 8,3 millió dinárt irányoztunk elő, 6,5 milliót tudunk elkülöníteni elavult vízvezetékcsövek cseréjére. Az idén, tartományi eszközöknek is köszönhetően, a hatos és a kilences körzetben, vagyis a vasúton túli részen, az ipari zóna közvetlen közelében az elhasznált vízvezetékcsövek cseréjére kerül sor. Ezekből a körzetekből érkezett a legtöbb lakossági bejelentés, negatív kritika a víz minőségére vonatkozóan – osztotta meg lapunkkal Szatmári Mihály.