2024. április 26., péntek

Árkolnak Bajsán

Komoly vízelvezetési gondokat okoztak a rossz állapotban lévő árkok a Zákó utcában – A teljes felújítás csaknem 2 millió dinár – Hamarosan kezdődik a park rendezése is

Bajsán a Zákó utcában igen komoly munkálatok zajlanak. A helyi közösség megbízásából a bajmoki Dubrava vállalat mélyíti az árkokat, és kicseréli a betongyűrűket a kocsifelhajtók alatt.

Hamarosan megoldódik a vízelvezetés problémája Bajsán (Lakatos János felvétele)

Hamarosan megoldódik a vízelvezetés problémája Bajsán (Lakatos János felvétele)

A munka részét képezi a felhajtók újrabetonozása is – mondta el a médiának Lackovics Károly, a bajsai helyi közösség tanácsának elnöke. Lackovics arról is szólt, hogy a vízelvezetés komoly gondokat okozott a kiadós esőzések idején, mivel a Zákó utca és környéke a falu legalacsonyabb pontja, viszont a polgárok egyáltalán nem törődtek az árkok karbantartásával.

– A falu felének esővize ezeken az árkokon át folyik a Krivaja folyóba, ezért már korábban is próbáltuk tisztítani és megoldani a vízlevezetés problémáját, de tervet és szakszerű munka nélkül nem lehetett tartósan megoldani. Még a múlt évben közbeszerzési pályázatot írtunk ki a kivitelezésre, viszont a munkálatok az esős időjárás és egyéb elfoglaltságok miatt kicsit késtek. Most viszont teljes gőzzel folynak a munkálatok, és reményeink szerint pár napon belül befejeződnek. Fontos, hogy ne okozzon az embereknek gondot – mondta el a tanácselnök, majd arról is szólt, hogy Bajsán van még egy ilyen kritikus hely. Ott egy nagy vízelvezető árkot kell kialakítani, és ezzel többé-kevésbé megoldódik a falu vízelvezetéssel kapcsolatos gondja.

Az árokfelújítási munkálatokat a helyi közösség községi fejlesztési pénzekből és a helyi járulékból fedezi – tudtuk meg a tanácselnöktől.

– A projektum végső ára csaknem 2 millió dinár lett. Meg kell jegyeznem, hogy pluszmunkák is lesznek, mert a munka kezdetekor olyan problémákra is fény derült, amiket nem lehetett látni, amíg ki nem bontották. Két másik utcát is le kellett zárnunk és az ottani csöveket is kicseréltük. Annak nem lett volna értelme, hogy a Zákó utcát megcsináljuk, de az ide vezető utcákban meg áll a víz – hangoztatta Lackovics, majd külön kiemelte, hogy a polgároknak nem kell hozzájárulni a munkálatok kivitelezéséhez, a betongyűrűk lehelyezése és a kocsifelhajtók betonozása is benne van a projektum költségvetésében.

A munkálatok az árok felújítása után sem fognak leállni, hanem a park rendezése következik, számolt be a tanácselnök.

– Az árokfelújítást végző cég nyerte meg a parkrendezés munkálatainak kivitelezési jogát is, ezért pár napon belül, amikor az árkokat befejezzük, a munka a parkban folytatódik. Meg fogjuk oldani a járdák kérdését, szilárd burkolatú utakat fogunk kialakítani. Nem beton- vagy aszfalt-, hanem természetes anyagból készült borítást kapnak – mondta el Lackovics, majd arról is szólt, hogy komolyan foglalkoznak a park végében lévő medence rekonstrukciójával is. Az erre vonatkozó tervdokumentáció már elkészült, a teljes projektum értéke 30 millió dinár. A tanácselnök szerint a létesítmény beindításához 20 millió dinár is elegendő lesz. Az idei költségvetésből 6 millió dinárt különítettek el erre a célra, így a munka már ebben az évben megkezdődik – mondta.