2024. április 26., péntek

A Vojvodina fuvarozó vállalat az EU segítségére számít

Ilija Dević, az ATP Vojvodina vállalat tulajdonosa kijelentette: új kártérítési kérelmet nyújt be az újvidéki önkormányzattal szemben, melyben több mint 100 millió eurót követel. Dević abban reménykedik, hogy az uniós csatlakozási tárgyalások 23. és 24. fejezeteinek a megnyitásával megteremtődtek a feltételek ahhoz, hogy az EU közvetlen módon is beleavatkozzon a bírósági perek végkimenetelébe.

Az ATP Vojvodina autóbusz-állomás kezdetben, egy rövid ideig fogadta és indította a vállalat keretében fuvarozó Vojvodina buszokat, de teljes kapacitással sohasem nyitották meg. Mára már benőtte a gaz (Ótos András felvétele)

Az ATP Vojvodina autóbusz-állomás kezdetben, egy rövid ideig fogadta és indította a vállalat keretében fuvarozó Vojvodina buszokat, de teljes kapacitással sohasem nyitották meg. Mára már benőtte a gaz (Ótos András felvétele)

Az ATP Vojvodina tulajdonosa közleményében megemlítette, hogy az Európai Bizottság elkészítette a szerbiai magánosítások során tapasztalt visszaélésekről szóló listáját, melyen Dević esete is szerepel. Az ATP Vojvodina esetében megállapították, hogy nem az állam károsult a magánosítás során, hanem a befektető, azaz Dević – jelentette a Beta hírügynökség. Az ügyben felelős állami szerveket azzal vádolta meg, hogy a nyomozást akarattal „más irányba” terelték, hogy az újvidéki önkormányzatnak ne kelljen nagy összegű kártérítést fizetnie. Dević hozzátette: több mint 20 bűnvádi feljelentést tett az üggyel kapcsolatban, de egyik sem került eljárásba, majd megjegyezte: két pontos és precíz bűnvádi feljelentését azért utasították vissza, mert „valaki odaszólt”.

Dević kifejtette, hogy egy előzőleg megnyert per alapján 4 millió euró kártérítést kapott az újvidéki önkormányzattól.

– Mivel végre megnyitották az uniós csatlakozások 23. és 24. fejezetét, az Európai Uniónak végre joga van közvetlen módon is beleavatkozni a bírósági perekbe – mondta Dević.

A fuvarozó vállalat tulajdonosa előzőleg azt állította, hogy 30 millió eurót fektetett az új autóbusz-pályaudvar megépítésébe, amely soha sem kezdte el működni, mivel az állam becsapta őt.

– Az újvidéki önkormányzat nem tartotta magát a szerződésben foglalt kötelezettségeihez, 600 dolgozó maradt munka nélkül, engem pedig tönkretettek és megloptak – állította az ATP Vojvodina tulajdonosa.

Dević 2006-ban Maja Gojković-tyal, Újvidék akkori polgármesterével kötötte meg a szerződést az új autóbusz-pályaudvar megépítéséről. A buszállomás megépült, de az önkormányzat soha sem irányította át a forgalmat az új, Szentendrei úti autóbusz-állomásra. Az időközben megfizettetésre kerülő hitelrészletek miatt az ATP Vojvodina csődbe került, Dević pedig beperelte az újvidéki önkormányzatot és kártérítést követelt – az újvidéki önkormányzat 300 millió dinárt volt köteles kifizetni a kárt szenvedett tulajdonosának.