2024. április 26., péntek

Temerin ünnepelt

Felvonulással és kenyérszenteléssel emlékeztek a 163 éves fogadalomra

Rámosolygott a Jóisten a Temerinben Illés-napot ünneplőkre. Elkergette a viharfelhőket, szépen sütött a nap, de nem volt túl meleg az ünnepi felvonulókra. Bizony nem így volt 1853-ban, amikor is a vihar és a jégverés elpusztította a falu határát. Ekkor fogadta meg Temerin dolgos népe, hogy július 20-át, Szent Illés napját fogadalmi ünneppé, a mezőkön munkaszüneti nappá nyilvánítják. Azóta is ezen a napon a hagyománytisztelő katolikus lakosság istentiszteleten imádkozik azért, hogy a Jóisten haragja, és a csapások sorozata kerülje el a falut és határát.

Illés-napi felvonulók sora kígyózik a város főutcáján (Góbor Béla felvétele)

Illés-napi felvonulók sora kígyózik a város főutcáján (Góbor Béla felvétele)

Tegnap délelőtt 9 órakor indult a csaknem egy kilométer hosszú ünnepi felvonulás a TSK segédpályájáról. A menet élén hagyományszerűen lovas bandérium haladt, magyar ruhás lányok és fiúk ülték meg a lovakat, akiket a nemzeti színű szalagokkal díszített fiákerek, kocsik követtek, rajtuk többségében magyar ruhás kislányok és fiúk.

Délelőtt 9 órakor indult a csaknem egy kilométer hosszú ünnepi felvonulás a TSK segédpályájáról. A menet élén hagyományszerűen lovas bandérium haladt, magyar ruhás lányok és fiúk ülték meg a lovakat. Őket követték a felvonuló civil szervezetek, ki-ki saját zászlaja alatt. A menetben vonultak a helyi egyesületek és meghívott rokontestületeik, és a testvértelepülések képviselői Jánoshalmáról, Mórahalomról, Kiskörösről, Esztergomból, Jászapátiból, Győrasszonyfáról, Ótelekről, Császártöltésről, Terézvárosból, Sárszentlőrincről, Diákiból, Bácskossuthfalváról, Makóról, Szegedről, Újvidékről és más településekről.

Fotó: Góbor Béla

Fotó: Góbor Béla

Az új kenyeret és bort a plébániatemplom bejáratánál ft. Szungyi László plébános atya fogadta. Ezeket hagyományszerűen a legjobb tanulók viszik a templomba, ahol a szentmise alatt a megszentelés történik. A fogadalmi, ünnepi szentmisére eljöttek a temerini születésű és környékbeli papok is. A szentmisét ft. Lukács Arnold óbecsei származású, újmisés lelkipásztor mutatta be, paptestvéreinek koncelebrálásával. A szentbeszédet is Arnold atya mondta, amelyben emlékeztetett az Illés-napi fogadalomra. A szépszámú hívősereg köszöntötte Szungyi László atyát is, aki a napokban ünnepelte pappá szentelésének 40. évfordulóját. A szentmisén jelen voltak az önkormányzat képviselői: Đuro Žiga polgármester, Pásztor Róbert, a képviselő-testület elnöke, valamint a helyi magyar pártok vezetői. Gusztony András, a községi tanács tagja és Czeller Zoltán, Jánoshalma polgármestere megemlékeztek a 75 éve tartó testvérvárosi kapcsolatokról. Az ünnepre gazdag tartalommal jelent meg a plébánia kiadásában az egyházközség lapja, a Temerini Harangszó is.

Az ünneplés délután a Kókai Imre iskola telepi épületének udvarában folytatódott. A művelődési műsort a Szirmai Károly MME szervezte. Este ugyanott közönség elé lépett az Őszirózsa nyugdíjas kórus, a Juventus ifjúsági kamarakórus, valamint a Dalárda. Sötétedéskor elhangzottak az ünnepi köszöntők, majd megszegték a megszentelt új kenyeret, amit hajnalig tartó mulatság követett. A jó hangulatról a The End együttes gondoskodott.