2024. április 26., péntek
HORGOS

Előadások a pálinkafőzésről

A hét elején a Horgosi Termelők Klubjában záró előadásához érkezett a minőségi házi pálinka készítésének körülményeiről szóló szakosított előadássorozat. A háromrészes ismeretterjesztő interaktív előadás keretében ismerkedhetett meg a hallgatóság a pálinkafőzés rejtelmeivel, valamint a pálinka értékesítési lehetőségeivel. A meghívott előadók – Somogyi Sándor nagybecskereki borászmérnökkel az élen – szakmai, gyakorlati tanácsokat adtak a pálinka készítésének módjáról, az értékesítésben rejlő lehetőségekről, és annak törvényi szabályozásáról.

A magyarkanizsai önkormányzat által támogatott kurzus nagy visszhangra talált nemcsak a helybéli őstermelők körében, hanem szélesebb körben is, hiszen vidékünkön nagy múltra tekintő hagyománya van a gyümölcspálinka készítésének.

– Horgos a régióban a kisüsti pálinka készítésének ütőere, éppen ezért javallott lenne egységes szintre hozni, szabványosítani, mint például Magyarországon, ami által a kisüsti mint védett név kerülhetne forgalomba – mondta Somogyi Sándor. A faluban és környékén a pálinkafőzés hagyománya nagy múltra tekint vissza, és a mesterfogásai apáról fiúra szállnak, hagyományozódnak. Ennek ellenére a sokéves jártassággal és rutinnal rendelkező pálinkafőzők számos új és hasznos információt hallhattak a képzésen.

– A hagyomány és az alkalmazható tudomány, azaz a technológia szemben áll egymással, holott tekinthetnének egy irányba is. Alkalmanként fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a hagyományok módosításra szorulnak, amit a hallgatóságnak el kell, el kellene fogadni –mondta a nagybecskereki borászmérnök.

Huzsvár Ervin, a községi tanács gazdasági és mezőgazdasági megbízottja elmondta, hogy az előadás-sorozatnak valójában csak egy része ér véget ma, mégpedig az, amely a pálinkafőzés technológiai részére vonatkozik, majd őszre ismét kezdetét veszi, megcélozva a Horgosi Termelők Klubjának legaktívabb szekcióit.