2024. április 26., péntek

Summer3p a felújított termálfürdőben

A négynapos zenei fesztiválon idén külön hangsúlyt fektetnek a családi programokra

A hétvégén nyitotta meg kapuit a palicsi termálfürdő, miután befejeződött a felújítás első fázisa. Ennek keretében a Férfistrandról megközelíthető uszodában a padlót újították fel, valamint kicserélték a víztisztító és fertőtlenítő berendezéseket. A tervek szerint a felújítás későbbi fázisaiban a medencét befedik, ha pedig ez megtörténik, akkor télen is használható lesz.

A palicsi uszoda vize gyógyhatású, hőmérséklete 36 Celsius-fok. A termálvíz alkalmas reumatikus panaszok enyhítésére, illetve a rehabilitáció felgyorsítására, valamint hozzájárul számos megbetegedés kezeléséhez. A belgrádi balneoklimatológiai intézet szakmunkatársainak javaslata szerint a gyógyvízben 12–30 perces tartózkodás javasolt, míg az ajánlott fürdési idő betegek és egészségesek számára egyaránt 20 perc. Az ajánlott időtartamokhoz igazították a félóránkénti belépési rendszert is. A termálfürdő használata napi 2-3 alkalommal javasolt, az egészséges felnőttek esetében pedig legfeljebb 5 alkalommal.

A palicsi termálfürdő a múlt hétvégén nyitotta meg kapuit (Fotó: Molnár Edvárd)

A palicsi termálfürdő a múlt hétvégén nyitotta meg kapuit (Fotó: Molnár Edvárd)

A felújítás befejezése azért is jó hír, mert itt rendezik meg idén már 14. alkalommal a Summer3p elnevezésű elektronikus zenei fesztivált, amelyre július 21–24-ig kerül majd sor. Mint a szervezők elmondták, a kiemelkedő zenei program mellett számos műhelymunkát tartanak, kiállítások lesznek, valamint a kísérő rendezvények sorát gazdagítják a különböző sporttevékenységek is.

Ivan Vujić szervező elmondta, a fesztivál ideje alatt mindennap 17–21 óráig, valamint 23 órától éjjel egyig Zakár Otto, művésznevén TNG, street art művész különböző típusú graffitikkel dekorálja ki a fesztivál területét, emellett a látogatók részére egyedi pólókat is készít, míg Lipták Tibor július 22-én 23 órától éjjel két óráig, valamint vasárnap a kora esti órákban rendhagyó frizura- és sminkprezentációt tart.

A Férfistrandon az extrém sportok kedvelői is találnak kedvükre való programot. Itt kapott helyet a Ground Level Extreme Park, ahol vasárnap 18–20 óráig tart a Ground Level Fest, vagyis különféle extrém sportágak művelőinek bemutatója.

A Summer3p fesztivál velejárója a környezettudatos gondolkodás, így az idei rendezvény is kitér az ilyen témákra, mégpedig egy nyilvános prezentáció keretében. Erre szintén vasárnap kerül sor, 19 órától, ekkor a Michell Rohmann, a Palicsi- és a Ludasi-tó revitalizációját végző munkacsoport tanácsadója Mikor fürödhetünk ismét a Palicsi-tóban? címmel tart majd előadást. Erre az úgynevezett családi nap keretében kerül majd sor, amely tartalmas programmal várja a családokat, akiknek díjmentes a belépés, amennyiben hoznak magukkal három üres alumínium italosdobozt. A szervezők elképzelése szerint a családi nap az a hely, ahol egy időben minden célcsoport számára lesznek programok. A cél az volt, hogy az egész család részére érdekes programot állítsanak össze. Ennek keretében lesz képkiállítás, koncert, amellyel a Jazzik fesztivált népszerűsítik, jóga szeánsz, fitneszedzések, strandröplabda-bajnokság, ingyenes angolóra gyerekeknek, BMX-vezetés és fürdőzés. A családi program 17–22 óráig tart.

Ami a különféle műhelymunkákat illeti, a fesztivál teljes időtartama alatt, tehát mindennap sor kerül a Költészet a térben elnevezésű foglalkozásra, amelynek során a részvevők mindennap inspiratív helyszín után kutatnak, majd ott alkotnak.

A gyermekek részére környezetvédelmi műhelymunka lesz, amelynek keretében a legkisebbek környezettudatosságát igyekeznek felébreszteni. A részvevők megismerkednek a különböző ökológiai fogalmakkal és Öko kvíz is lesz, Bjanka Čubrilo vezetésével, mégpedig szombaton és vasárnap 18,00–19,30 óráig.

Hagyománya van a képzőművészeti műhelynek is, idén immár 12. alkalommal várják az érdeklődőket, akik mindennap 17–20 óráig vehetnek részt ezen a foglalkozáson, amelyet Emil Kadirić szabadkai festő vezet.

Szintén a fesztivál minden napján lesznek sportversenyek, strandröplabdában és speedmintonban. Ennek koordinátora Halász Armin.

A fesztivál központi része maga a zenei fesztivál, amelynek keretében az idén is az elektronikus színtér kiemelkedő képviselői lépnek fel, úgymint az osztrák Joyce Muniz, Dandi & Ugo Olaszországból, illetve Groove X Szlovákiából.

A fesztivál teljes programja megtalálható a www.summer3p.org oldalon.

Nyitókép: A palicsi termálfürdő a múlt hétvégén nyitotta meg kapuit (Fotó: Molnár Edvárd)